Żywiła się zielonymi mszycami na rzepaku (teraz nie wiem czym ją karmić )
Ma 1,5 cm, zielona i ma jasny (żółty) pasek na grzbiecie. Nie ma gładkiej powierzchni ale takie jakby segmenty z małymi wyrostkami.Co to może być i czym to karmić?
Mam też drugą to to jest chyba Bielinek bytomkowiec ale nie wiem skąd brać rzepak.Czym mogę ją karmić.
Mam też drugą to to jest chyba Bielinek bytomkowiec ale nie wiem skąd brać rzepak.Czym mogę ją karmić.
Gąsienice Bielinka Bytomkowca zywia sie roznymi roslinami z rodziny krzyzowych, zwłąszcza : rzezuchą ,gęsiówką, czosnkiem, kalepra, pleszczotka, pieprzycą , rzadko jednak roslinami uprawnymi jak np. rzepak, buraki .
Po pierwsze: gąsienica żywiaca się mszycami? Takie cuda to raczej nie w Polsce
Po drugie: zieleń + żółty pasek - ubarwienie i roślina żywicielska sugerowałyby rzepnika. Segmenty - każda gąsienica jest segmentowana. A te wyrostki - możesz je dokładniej opisać?
Po trzecie - jeśli nie masz rzepaku, spróbuj je karmić jakimikolwiek kapustnymi (kapusta, liście kalarepy itd.). Nie powinny tym pogardzić.
Sama widziałam jak łapały mszyce i wysysały z nich soki... A może to nie gąsienica?
To na zdjęciu to nie ta... Szkoda, że nie mam aparatu żeby sfotografować to coś...
Może sprawdź ilość posuwek i nóg - 3 przednie "pazurki" 4 śrockowe posuwki i 1 ostatnie nózki, wszystko oczywiście parami. Jak ma więcej to jest błonkówka, sam nieraz się na to nabierałem. Jest taka jedna błonkówka, nie znam, eruje najczęściej na dębach, rośnie do 2cm max, jest koloru bodajże szarego, ma pasek i wyrostki. Kształtem, bez wyrostków przypomina larwy pazików
Spróbuje policzyć. Ale zapomniałam dodać, że to coś ma taki wydłużony ryjek i z końca się wysuwa jakby języczek... To już chyba napewno nie gąsienica Ja się nie znam
Ala Gość
Wysłany: 2006-07-17, 10:47
Taleja napisał/a:
Ale zapomniałam dodać, że to coś ma taki wydłużony ryjek i z końca się wysuwa jakby języczek...
no to napewno nie gasienica motyla
ItsMeOnly napisał/a:
A może to pędrak biedronki?
Taleja napisał/a:
Żywiła się zielonymi mszycami na rzepaku[...] Ma 1,5 cm, zielona i ma jasny (żółty) pasek na grzbiecie[...]
Na mszycach żerują również larwyzłotooka , ale one też wydają mi się mało prawdopodobnymi kandydatami...
Kamyk Gość
Wysłany: 2006-07-19, 18:01
hej mam gasienice brązowo jasną. Ma białe plamki z czarnymi obwódkami na grzbiecie. Wyglada jak gąsienica Wieczernicy Klonówki ale jakos nie chce jesc tego co teoretycznie powinna wiec co to moze byc ??
Dziękuję Wam za pomoc. To napewno nie był pędrak biedronki W każdym razie nie była to gąsienica, więc wypuściłam to coś...
Teraz pięknie rosną mi bielinki Tylko jeden ma jakieś uszkodzenie na grzbiecie i boję się, że wcześniej już ją dorwała jakaś muchówka i złożyła w niej jaja...Mam nadzieję, że nie.To się okaże.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum