Witajcie! jestem początkująca i niedawno znalazłam gąsienice niedźwiedziówki gosposi. Niestety jest chora. Ma siwe włoski i jak czytałam w atlasie ma wewnątrz jakieś owady. Niestety niepamiętam nazwy . Chciałabym się dowiedzieć czy jest szansa na uratowanie jej. A jeśli nie to co zrobić? Mój kolega mówi żeby ją zabić by się nie męczyła ale ja nie wiem Dziękuje z góry . (Gąsienica jest bardzo żarłoczna).
Jeśli widać wewnątrz jakieś owady to znaczy że nie przeżyje. Możliwe że są to larwy błonkówek które składają jaja w ciałach larw innych owadów, w tym i motyli. Po wykluciu larwy po prostu zjadają je od środka. Smutne i za razem fascynujące Możesz ją pohodować i zobaczyć co się wykluje
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-06-09, 21:22
Cytat:
Ma siwe włoski i jak czytałam w atlasie ma wewnątrz jakieś owady
Joasiu, Twoje słowa są niejasne. Siwe włosy u gąsienicy tej niedźwiedziówki o niczym nie świadczą. A o pasożytach, jak piszesz, jedynie czytałaś w książce. Czy masz pewność, że wewnątrz Twojej gąsienicy są pasożyty?
Jeśli tak, to nic nie zrobisz. Hodując ją, jedynie możesz się dowiedzieć jaki to był pasożyt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum