Ostatnio dużo spotykam miernikowców i z ciekawości pofatygowałem się o krótką statystykę.
Jak dotąd mam zdjęcia ok. 50 oznaczonych motyli z tej rodziny,
checklist podaje 38 dla woj. warm. - maz.
lepidoptera.pl - 100 szt.
Ciekawy jestem z jakiego dodatkowego źródła ma Krzysiek info nt. występowania tych motyli
Według Wykazu rozmieszczeniowego motyli Polski z 2000 roku z woj. warmińsko-mazurskiego znanych jest 223 gatunki. Inwentaryzując motyle Puszczy Boreckiej (niedługo praca się ukaże) znalazłem tam 207 gatunków miernikowców. Natomiast w bazie Checklist danych jest faktycznie mało (20 rekordów), ale muszą one odnosić się do zachowanych okazów.
Bardzo chętnie bym się zapoznał z tą pracą o P. Boreckiej i choć nie bywam w tamtych rejonach, to bym w wolny dzień zrobił tam wyprawę.
Panie Profesorze, gdzie szukać info nt. ukazania się książki - będzie notka na PTEnt?
nie mam wykazu z 2000r, a widocznie powinienem, zaoszczędziłoby to wielu pytań
Opracowanie motyli Puszczy Boreckiej będzie wydane przez wydawnictwo Mantis z Olsztyna za miesiąc, może dwa. Spędziłem tam wiele czasu dlatego, ponieważ mieszkałem w Giżycku i Puszcza Borecka była w zasięgu wycieczki rowerowej. Okolice Kętrzyna też znam dośc dobrze i jestem przekonany, że jest tam mniej więcej tyle samo gatunków co w Puszczy Boreckiej. No i sporo nowych do znalezienia.
Dziękuję za namiary, nie wiedziałem, że Profesor bywa w tych okolicach, gdybym wiedział wcześniej, na pewno bym się starał coś podpatrzyć z warsztatu pracy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum