Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
NIesamowita ćma!! prosze o zidentyfikowanie!!
Autor Wiadomość
dawidw1991

Zainteresowanie grupą: Sphingdae
Wysłany: 2006-07-19, 08:36   NIesamowita ćma!! prosze o zidentyfikowanie!!

Ten motyl nocny o dlugosci co najmniej 10 cm. przylatuje w zachody slonca do pewnego krzewu w moim ogrodzie. Kwiaty tego krzewu maja dlugie kielichy, jaskrawy rózowo-pomaranczowy kolor. Cma ma dluga trabke, jakies 5 cm, zachowuje sie jak koliber, jest troche podobna do Sphinx ligustri, lecz wieksza i posiada trabke o ktorej wspomnialem. Bardzo prosze o zidentyfikowanie, jestem bardzo zainteresowany tym okazem, ktory zrobil na mnie tak duze wrazenie. Z góry dziekuje.

Sławek Kuczkowski 
Administrator

Zainteresowanie grupą: Geometridae
Wysłany: 2006-07-19, 08:52   

Sprawdź czy widać coś żółtego - plamy na odwłoku lub tylnie skrzydła - jeśli widać to moze to być trupia główka, nasz największy zawisak. Wiekszy od ligustri bywa też powojowiec (Agrius convolvuli ) ale jest jeszcze za wcześnie na jego pojaw. Ostatnia mozliwość to jeszcze jakiś inny gatunek należący do żadko spotykanych w naszej strefie klimatycznej - w tak gorące lata ja to i przy dobrym układzie frontów pogodowych jest możliwe baaardzo dalekie wędrowanie gatunków rejonu śródziemnomorskiego a nawet afrykańskiego.

Jeśli chcesz wiedzieć na pewno to są tylko dwa sposoby: zrobić serię zdjęć lub złapać okaz.
Gdybyś miał dalsze informacje to chętnie pomożemy.

Łukasz_13
Gość
Wysłany: 2006-07-19, 10:20   

Sławek Kuczkowski napisał/a:
Wiekszy od ligustri bywa też powojowiec (Agrius convolvuli ) ale jest jeszcze za wcześnie na jego pojaw.

A ja złapałem w czerwcu powojowca na wiciokrzewie - niestety był poniszczony, a wtedy nie wiedziałem, że to taki "unikat" i go nie spreparowałem. Jak ktoś nie wierzy to chętnie wyślę okaz (spleśniał... brat go wykończył).

robertryba_2005

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera/Coleoptera i inne
Wysłany: 2006-07-19, 10:41   

Ja Agrius convolvuli także widywałem już w czerwcu i to kilkakrotnie. Wiec jest duże prawdopodobieństwo żo to właśnie tego motyla widziałeś.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-07-19, 10:55   

Dane literaturowe o pojawie powojowca w Polsce dotyczą "typowego" lata. Na południu Europy, chćby w Bułgarii, czy Chorwacji wielokrotnie spotykałem tego motyla końcem czerwca i początkiem lipca. Przy tak upalnym tegorocznym lipcu, i korzystnym kierunku wiatru (od południa), istnieje duże prawdopodobieństwo pojawu powojowców właśnie teraz, jako okazów drugiego pokolenia zalatujących z południa. Obejrzyj Dawidzie zdjęcia tego motyla:
http://www.lepidoptera.ba...=174&country=PL
i sam zadecyduj, czy to ten gatunek.

Odpowiedz do tematu