Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Samia cynthia...
Autor Wiadomość
LordSeth 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2008-06-13, 15:10   Samia cynthia...

Witam,
na zdjęciach zamieszczam motyle z rodzaju Samia.
Sprawa jest następująca:
hoduję od niedawna te motyle i mam problem z oznaczeniem, tzn. hodowca sprzedający niby wysłał w dwóch różnych opakowaniach gąsienice Samia cynthia i podgatunku S. cynthia ricini. Mam jednak wrażenie, że zostały one pomieszane.
Prośba moja to nic innego jak ukłon do znawców, którzy mogliby wskazać na różnice między S. cynthia a jej podgatunkami S. cynthia ricini i S. cynthia walkeri, gdyż podejrzewam, że również ta ostatnia została dołączona do zestawu.
Z początku sądziłem, że gatunek właściwy ma duże "oczy" na skrzydłach pierwszej pary, jednakże poniżej zamieszczam motyle z jednej "paczki" i jak widać różnią się wielkością oczu...
Pozdrawiam.

mx samia.jpg
Na zdjęciu trzecim są martwe już motyle, posegregowane według wielkości wspomnianych w poście "oczu" na pierwszej parze skrzydeł.
Plik ściągnięto 218 raz(y) 117.5 KB

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-06-13, 18:43   

Motyle gatunku Samia cynthia mają tło skrzydeł oliwkowe. Podobną barwę ma odwłok motyla, z drobnymi białymi pęczkami włosków. Samia ricini to wg. obecnej wiedzy nie jest podgatunek S.cynthia. Powstał prawdopodobnie jako forma hodowlana Samia canningi. Cechuje się ściemnionym tłem skrzydeł, w odcieniu czekoladowym. Ważną cechą rozpoznawczą jest kolor odwłoka - cały pokryty białymi włoskami. Pokazuję to na dołączonych zdjęciach. Wg mnie wszystkie Twoje okazy to S.ricini.

Samia ricini motyl.jpg
Plik ściągnięto 108 raz(y) 77.96 KB

Samia cynthia motyl.jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 58.54 KB

LordSeth 

Wysłany: 2008-06-13, 19:28   

Dzięki wielkie, wynika więc, że jak do tej pory mam jednego motyla S. cynthia i parenaście dorosłych S. ricini... Ech...
A czym się różni Samia cynthia walkeri od S. cynthia?
Aha i czy jaja potrzebują jakiejś specyficznej wilgotności czy coś w tym deseniu?
Pozdrawiam.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2008-06-13, 21:22   

Jeszcze kilkanaście lat temu Samia walkeri była traktowana jako "dobry" gatunek. W pracy "Saturniidae Mundi" B.d'Abrera pisze:
Cytat:
Istotnymi różnicami między tymi dwoma gatunkami (S.cynthia i S.walkeri) są: mniej intensywny oliwkowo-zielony odcień skrzydeł i mniejsze (drobniejsze) półksiężycowate plamy na skrzydłach u S.walkeri.

i dalej:
Cytat:
wzajemne relacje między cynthia i walkeri są aktualnie badane przez Peiglera i Naumanna.
W ogólności d'Abrera opisuje 13 gatunków z rodzaju Samia, zaznaczając na wstępie:
Cytat:
Wszystkie gatunki tego rodzaju są niewątpliwie podobne jeden do drugiego, i w mojej opinii kilkanaście tzw. gatunków to prawdopodobnie jedynie rasy geograficzne S.cynthia.
W naturze gatunki (podgatunki?) te są izolowane geograficznie, ale u hodowców mogą być dowolnie krzyżowane, stąd trudno się czasem zorientować, co tak naprawdę dostajemy w wymianie.
I drugie pytanie dotyczące przechowywania jaj. Wilgotność nie jest sprawą krytyczną, ale ma pewne znaczenie. Zbyt wilgotne warunki mogą spowodować zapleśnienie jaj, a nadmierna suchość ich wysychanie. Ja pierwszy tydzień przechowuję jaja pawic w zamkniętym pojemniczku, bez zmiany wilgotności. Potem umieszczam je we większym pojemniku z listkami rośliny żywicielskiej. Taki sposób sprawdza mi się w praktyce, ale nie jest regułą.

LordSeth 

Wysłany: 2008-06-14, 20:58   

Dzięki wielkie!
Ostatnie dwa pytania mam w tej sprawie.
A) Jak rozpoznać samca i samicę?
B) Skąd czerpać wiedzę odnośnie motyli i nietylko? (chodzi mi o owady) Myślę tu o profesjonalnym i w miarę współczesnym źródle?

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2008-06-14, 22:14   

Pytania są zbyt ogólne, więc i odpowiedź będzie ogólna.
A) Nie ma uniwersalnej odpowiedzi. U pewnych gatunków wystepuje dymorfizm płciowy, wtedy nie ma problemu. Może to dotyczyć różnic w ubarwieniu, budowie czułków (np. pawice), wielkości itp. Występuje też różnica w budowie odwłoka, wynikająca z różnic w budowie genitaliów - ten sposób zawsze umożliwia rozróżnienie płci.
B) Są dwa główne źródła informacji:
a. internet. Za pomocą wyszukiwarki można znaleźć nieomal wszystko.
b. literatura. Książek o owadach są dziesiątki tysięcy, o samych motylach kilka tysięcy. Na tym forum też jest dział Popularne książki . W sieci jest wiele księgarni i antykwariatów internetowych. Do kupienia jest prawie wszystko. Trzeba tylko mieć kasę. :smile:

LordSeth 

Wysłany: 2008-06-14, 23:43   

O to mi chodziło :))))
Literatura jest znacznie bardziej wiarygodna od wszelakich Wikipedii, stąd me pytanie, tym bardziej, że polskojęzyczna strefa owadziarni jest niezwykle wąska w stosunku do jej zawartości informacji.
Mimo wszystko raz jeszcze chylę pokłon przed wyciągniętą dłonią w moją stronę :)
Pozdrowienia i zdrowia!!!
:D

Odpowiedz do tematu