witam wczoraj znalazlam w ogrodku poczwarke. niestety, nie wiem czy da sie okreslic jaki z tego wyjdzie motyl i wogole co z tego wyjdzie a bardzo chcialabym wiedziec co i jak dlugo mam jeszcze czekac na zobaczenie tego cuda pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc
poczwarka.jpg
Plik ściągnięto 119 raz(y) 47.67 KB
Alicja Gość
Wysłany: 2006-07-20, 19:15
poczwarka powinna byc przechowywana w odpowiednich warunkach tj. wilgotnosc , cieplo, swiatloitp. najlepiej abys zachowala takie same warunki jak w miejscu w jakim ja znalazlas inaczej zgnije no i wesz co dalej
Na moje oko, to na 90% będzie to Brudnica nieparka - Lymantria dispar.
Łukasz_13 Gość
Wysłany: 2006-07-20, 19:41
Ale zauważmy, że nieparka zazwyczaj ma takie "pęczki" włosków. Przydałby się opis miejsca - może kokom, czy w liściach czy na drzewie, jakim? etc. I zdjęcie z bliska, bo może przeoczyliśmy jakieś szczególiki
dusza Gość
Wysłany: 2006-07-20, 19:45
staralam sie zrobic jak najblizej ale zeby przy tym nie bylo rozmazane.. ma peczki wlosow.. patrzylam na zdjecia tego cuda i to jest to.. miejsce to trawa kolo jabloni.. pewnie spadlo z drzewa..
Też tak myślę . Po wielkości jakiś owoców na zdjęciu i liści (irga??,berberys??) podejrzewam ,że to samica. Jak ją wystawisz w klatce na dwór, to może przyleci do niej samiec bo bardzo łatwo jest je przywabić.
Motyl ten jest szeroko rozprzestrzeniony, liczny zwłaszcza na południu, czasami występuje masowo. Roi się w sierpniu i wrześniu w lasach liściastych i mieszanych, a także w sadach. Lata zarówno w godzinach wieczornych, jak i za dnia. Samce latają zygzakami w różnych kierunkach, podczas gdy bardziej ociężałe samice siedzą na pniach i konarach lub brzęcząc przepełzają tylko z miejsca na miejsce. Jaja składają w płaskich okrągłych skupiskach na korze pni i konarów, na ogrodzeniach itp., przeważnie przy brzegach lasu i w ich głębi, w miejscach jasnychi słonecznych. Samica pokrywa złoże jaj kitowatą substancją i brunatnymi włoskami z odwłoka, toteż wygląda ono jak skrawek filcu. Gąsienice wylęgają się w kwietniu następnego roku i pozostają gromadnie przez kilka dni w miejscu wylęgu, tworząc tam tzw. lusterko. Żerują na drzewach liściastych prawie wszystkich gatunków, chętnie na dębach, czasami również na drzewach iglastych, ogryzając ich liście (igły). W razie niedoboru pożywienia snują nici przędzy, z którymi wiatr przenosi je na znaczne odległości, gdzie znów podejmują żer. Przepoczwarczają się w lipcu i sierpniu w spękaniach kory na pniach lub między liśćmi, przyczepione do podłoża i umieszczone w luźnych oprzędach.Spoczynek poczwarki trwa 2-3 tygodnie, po czym lęgnie się motyl. Generacja roczna. Zimują gąsieniczki w jajach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum