też tak myślałam ale kaja ma pomarańczową drugą parę skrzydeł a ten ( na zdjęciu nie widać) obie pary skrzydeł ma takie same brązowo- białe; może to kwestia czasu i się potem wybarwiły...niestety nie wiem jak to u nich przebiega
Na focie jest na 100% caja. Co do nietypowego koloru - może trafiła Ci się forma z żółtawymi tylnymi skrzydłami, zdarzają się takie u tego gatunku (bo na pewno motylom nie wybarwiają się skrzydła po wylęgnięciu z poczwarki, to nie chrząszcze ).
Bzdura.Jak mogła bym nie zajrzeć pod dachówkowato nałożone skrzydła pierwszej pary!! Gdyby nie inaczej zabarwione skrzydła drugiej pary, nie szukała bym oznaczenia na forum.Ale dobra...specjalisto. Przyjmuję że to kaja.
Podejrzewam, że Docia pisząc "inaczej zabarwione skrzydła" miała na myśli "inaczej niż u okazu w atlasie" Tak czy siak, nie ma się co złościć, bo jest to bez wątpliwości A. caja - szkoda tylko że nie ma zdjęcia z rozchylonymi skrzydłami, bo jestem ciekawa tej formy barwnej.
Zaraz - wyjaśnijmy jedną rzecz. Czy zdjęcie w poście SiejeOwies jest zdjęciem od Doci (bo tak założyłam oznaczając)? Jeżeli tak, no to nie ma najmniejszej wątpliwości, że to była A. caja (prawdopodobnie z mniej typowymi skrzydłami tylnymi). Jeżeli nie - to poprosimy zdjęcie właściwego motyla (jeśli fota się nie mieści, można ją wrzucić na jakiś serwer, np. imageshack.us).
A Hyphoraia aulica, w przeciwieństwie do A. caja, nie tworzy innych form barwnych. Zmienność u niej ogranicza się do niewielkich różnic w rozmiarach i położeniu plam.
To trzeba było tak od razu pisać! Myślałem, że to jest twoje zdjęcie, takie przykładowe dla A. caja.
Cała dyskusja była niepotrzebna, wprawdzie zdjęcie bardzo kiepskie, ale na 100% przedstawia A. caja, co zresztą wszyscy chyba widzą?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum