Witam. Pstrykam trochę wszystko co się rusza, jednak głównie ptaki. Stwierdziłem jednak że warto byłoby wiedzieć co jest na zdjęciach, więc zacząłem oznaczać również inne żyjątka. Wczoraj w domu pstryknąłem takie coś i nie mogę nigdzie znaleźć gatunku. Najbliższe co znalazłem to rodzina Noctuidae i Arytrura musculus ale poza kolorami i częściowo wzorem nie jest to zbyt podobne Tak więc proszę o pomoc
Ferrugata.
Throwend - polecam stronę www.lepidoptera.pl Wchodzisz na pasku w "Mój kraj", potem w "Lista rodzin" i już masz wszystkie krajowe gatunki, nie będziesz musiał szukać w węgierskich motylach
Heh, ten ostatni to chyba raczej nie... W sumie jak przyglądam się im to ciężko wybrać... Jakbym sam na nie trafił to bym wybrał na wstępie rownież quadrifasiata... Heh, no cóż, zdam się na opinie ekspertów
Nie wiem jak odwzorowanie barw bo zdjęcie było robione z lampą... Powinne być jak trzeba.
Wg mnie to jest X. quadrifasiata. Nie widać wielkości, ale to samiec i pole zewnętrzne skrzydła jest ciemne, samiec fewrrugata ma o wiele jaśniejsze, pole środkowe wyraźnie obrzeżone białymi liniami, no i te czułki - takie obfite wąsy ma samiec quadrifasiata.
Zerknęłam jeszcze do gablotki i przyznaję rację Adamowi - to będzie X. quadrifasiata. Zmyliło mnie trochę to ciemniejsze niż zwykle pole nasadowe, ale reszta rzeczywiście bardziej pasuje do tego gatunku.
Teraz jeszcze muszę sprawdzić jakiegoś żuczka i uściślić jakąś widelnicę, ale to już nie tutaj. Swoją drogą jakbyście znali jakieś strony tak dobre jak ta (trzeba to przyznać ) z innymi owadami to byłbym dźwięczny... Język nie jest ważny, byle by była łacina.
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum