Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-07-03, 21:59 kolejne nocne
Kilka kolejnych motylków. Prosze o sprawdzenie oznaczenia. Niestety dwa ostatnie : piórolotek i zawisak są już martwe. Piórolotka znazłem na liściach róży, które wcześniej pryskałem przeciw mszycom, a zawisaka przywieźli mi znajomi ze Szklarskiej Poręby, gdzie złapali go kilka dni wcześniej na drzwiach werandy z samego rana. Biedak niestety nie przeżył podróży Chcieli dobrze ale wyszlo źle, szkoda.
I jeszcze sprawa Cosmia pyralina - oba zdjęcia to ten sam motyl - nie jestem pewien czy to C.pyralia. Był bardzo jasny ale nie wygladał na zlatanego. Jakaś odmiana barwna czy całkiem inny gatunek ?
Mythimna albipuncta 1.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 113.21 KB
Mythimna albipuncta 2.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 127.41 KB
Cosmia pyralina 1.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 95.09 KB
Cosmia pyralina 2.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 87.72 KB
Ligdia adustata.jpg
Plik ściągnięto 46 raz(y) 136.51 KB
sówka.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 148.36 KB
Cnaemidophorus rhododactyla.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 72.86 KB
Sphinx pinastri.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 121.4 KB
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-07-03, 23:45
Mnie to szczerze powiedziawszy w ogóle nie wygląda na S. pinastri. "Zmęczenie" podróżą chyba tego nie tłumaczy. Ja bym prędzej stawiał, że to coś z Cuculliinae. Ale to tylko na moje lekko zmęczone praktykami studenckimi oko...
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-07-04, 21:37
Przeglądnąłem całą rodzinę Noctuidae Cuculliinae i po odrzuceniu wszystkich nie występujących w Polsce i których czas pojawu nie odpowiada końcowi czerwca a także tych, których wygląd znacząco odbiega od egzemplarza przedstawionego na zdjęciach wytypowałem kilka możliwości :
Cucullia lucifuga (!)
Cucullia lactucae
Cucullia tanaceti
Cucullia umbratica (!)
Cucullia chamomillae (troszkę mała)
Shargacucullia scrophulariae
Najbardziej zbliżone wydają mi się C.lucifuga i C.umbratica z przewagą na ta ostatnią, gdyż pierwsza to duża rzadkość, choć miejsce występowania idealnie się zgadza (Szklarska Poręba w Karkonoszach). Brak jednak opisu motyla a ja nie mam fachowej literatury, mało jest też zdjęć do porównania. Zdaję się na naszych ekspertów.
W załączeniu dołaczam zdjęcie jakie zrobili znajomi jeszcze za życia tego motyla. Niestety aparat bardzo amatorski - stąd bardzo kiepska jakość zdjęcia.
PS. a M.albipuncta z pierwszego postu dobrze jest oznaczona ? i jak to jest z barwą C.pyralina ?
Moim zdaniem to C. umbratica. Ale jeśli masz jeszcze tę kapturnicę, możesz spróbować oznaczyć ją samemu przy użyciu klucza, do ściągnięcia ze strony PTE:
http://pte.au.poznan.pl/klucze_pdf.htm
Co do Cosmii - to dość zmienne kolorystycznie gatunki (C. trapezina zwłaszcza, ale pyralina też).
Mythimny - obie M. ferrago (bardziej prosta niż u albipuncty przepaska wewnętrzna, składająca się z ciemnych, krótkich odcinków, biała plamka wydłużona, w kształcie przecinka).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum