Na wstepie chciałem zaznaczyć, zę w zyciu nie zajmowałem się (i nie planuję) hodowlą gąsienic/motyli. Tą tutaj znalazłem niedaleko domu na chodniku, wzbudziła litość no i już jej tak łatwo nie oddam Chciałem określić co to za gatunek, i byc mozę uratować biedne stworzonko
Chciałem się dowidzieć co to je, w jakiej trzymać temperaturze... generalnie wszystko co potrzebne żeby zrobić z niej motyla.
Aktualnie gąsienica aktywnie spaceruje czasem odpoczywając, ale ani liści kasztanowca, ani koperku ani pietruszki ruszyć nie chciała.
to gąsienica brudnicy nieparki, żywi się np. wierzbą obecnie jest jej czas na przepoczawarzanie się więc spacerując szuka miejsca na zamienienie się w poczwarkę, stadium poczwarki będzie trwało około 2 tygodni, trzymać w pokojowej temperaturze, od czasu do czasu trochę wilgoci dodać do pudełeczka w którym będziesz ją trzymać, zapewnij dużo miejsca gdyż jak wyjdzie ćma to będzie jego potrzebować by rozwinąć skrzydła
Własnie zauważyłem... pozwijała te liście uzywając nitki, zachowywała się agresywnie wobec mnie (czyt biegała za palcem), a potem... no własnie, gąsienice zasypiaja na noc? XD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum