Wysłany: 2006-07-24, 14:56 Jakiego motyla jest ta poczwarka?
Na listku zobaczyłam poczwarkę, była rózowawa z takim czubkiem, miała tak ok. 15mm długości tak mi się chociaż wydaje. Nie wiem, czy można ją rozpoznać bez zdjęcia. Narazie czekam na ich wywołanie... myślę, że będę je miała za niedługo. Przepraszam jeśli zawracam wam głowę jakimś bardzo pospolitym motylkiem albo nawet nie motylem..
spox tu wszyscy i o wszystkich motylach maja a nawet powinni pisac
a co do poczwarek to ja mam male rozeznanie ale chyba jest charakterystyczna , wiec polukam
Najlepsza byłaby fotka, albo podhodowanie i sprawdzenie, co się wykluło. Ale myślę, że może to być coś z Hesperiidae . Ewentualnie jakiś mniejszy miernikowiec, np. z rodzaju Cyclophora .
Gość
Wysłany: 2006-07-24, 22:02
moze poszukaj w gogle imagine pod hasłem motyle poczwarka w ang. ----> butterfly pupa , moze trafi sie ta twoja
Hesperiidae i Cyclophora to raczej nie są, co do zdjęć jutro są do odebrania więc zobaczę co wyjdzie ( albo nie wyjdzie ) Dzięki wszystkim
[ Dodano: 2006-07-24, 22:19 ]
Do hodowania nie chcę się zabierać bo się na tym nie znam wiem tylko , że ma być ciepło i wilgotnie... Może poprostu poobserwuje.
[ Dodano: 2006-07-24, 22:25 ]
Jeszcze z opisem poczwarki, nie wiem, czy to istotne ale ona leżała na listku a nie wisiała widziałam obok niej jakiś kawałek nici ( może się nią przytwierdziła )
Sprawdziłam Rusałkę Pawik (inahis io) i to chyba jej poczwarka. Dzięki
[ Dodano: 2006-07-24, 22:59 ]
na zdjęciach nie widziałam tylko żeby poczwarka miała różowawy odcień... Ale coś mi się wydaje, że ona najpierw jest zielona, a później różowieje.
[ Dodano: 2006-07-24, 23:01 ]
Kiedy się z niej wykluje motyl ?
Sprawdziłam Rusałkę Pawik (inahis io) i to chyba jej poczwarka.
Anka napisał/a:
Jeszcze z opisem poczwarki, nie wiem, czy to istotne ale ona leżała na listku a nie wisiała widziałam obok niej jakiś kawałek nici ( może się nią przytwierdziła )
Zauważ, że poczwarki Nymphalidae zazwyczaj wiszą (głową w dół), a nie leżą - więc raczej to nie rusałka. Jeśli jest przytwierdzona nicią, bardziej pasuje to do jakiegoś bielinka. Radzę Ci jednak wziąć ją do domu i poczekać na wyklucie motyla - poczwarka nie wymaga dużo zachodu. Wystarczy, żebyś w pojemniku, w którym będziesz ją trzymać, położyła trochę wilgotnej waty czy kawałek ręcznika papierowego i zwilżała to w miarę wysychania, aż do wyklucia imago. Ważne też jest, aby zapewnić motylowi miejsce, w którym mógłby usiąść i swobodnie rozprostować skrzydła - do tego przydają się jakieś stabilnie umieszczone patyczki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum