Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-07-20, 21:48 sówki po raz kolejny
Barczatka śliwienica znaleziona na oście. Biedactwo zaplatalo się w niego i nie mogł (bo to samiec) odlecieć, oczywiście delikatnie uwolniłem go
Reszta to nocni goście w domu. Już drugie pokolenie. Jednak niektóre sprawiają mi kłopot z oznaczeniem. Prosze o sprawdzenie.
Apamea monoglypha.jpg "bombowiec" - gościłem już takie, ten jednak jest bardziej brązowy
Plik ściągnięto 56 raz(y) 134.91 KB
Apamea sp..jpg albo coś podobnego, ten był o połowę mniejszy od A.monoglypha
Plik ściągnięto 58 raz(y) 144.42 KB
Odonestis pruni.jpg trochę zlatany i zaplątany w osty ale chyba dobrze oznaczony
Plik ściągnięto 47 raz(y) 132.98 KB
Mesapamea secalis.jpg gatunek bardzo zmienny i nie jestem pewien oznaczenia, mam jeszcze jednego podobnego tylko w tonacji szoro-czarnej
Plik ściągnięto 54 raz(y) 146.95 KB
Pseudeustrotia candidula.jpg takiego już miałem więc błędu chyba nie popełniłem
Plik ściągnięto 55 raz(y) 132.46 KB
Ptilodon capucina.jpg tego też już miałem w pierwszym pokoleniu, teraz przylaciało drugie pokolenie
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-07-21, 10:36
Dziękuje. Choć z Melanchra persicariae jestem zaskoczony. W czerwcu też ją miałem ale była pięknie niebieściutka i była łatwa w oznaczeniu. Teraz ten buro brązowy kolor całkowicie mnie zmylił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum