Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-07-29, 18:03
Długo zastanawiałem się nad tą oczenicą. Faktycznie brak ciemnych kropek na spodzie tylnego skrzydła sugeruje że to H.licaon. Ale M.jurtina to zmienny motyl. Właśnie taki okaz bez kropek pokazano w najnowszej książce "Motyle dzienne Polski" (Nowy Sącz 2008) - kto ma, może sprawdzić. O mojej decyzji zadecydowały dwie cechy:
1. brzeg zewnętrzny skrzydła przedniego na zdjęciu jest lekko wklęsły - to cecha spotykana u M.jurtina. H.lycaon ma ten brzeg lekko wypukły bądź prosty.
2. U H.lycaon wzdłuż brzegu zewnętrznego na skrzydle przednim na styku barw beżowej i pomarańczowo-żółtej występuje wyraźny ciemniejszy pasek. Nie spotyka się go u M.jurtina, i nie ma go na fotografii.
Jednak, jak wspomniałem na początku, to zmienne motyle. Gdyby mieć motyla w ręku, na pewno nie byłoby takich wątpliwości - w końcu różnią się też wielkością, czego na zdjęciu nie widać.
Osądźcie sami.
Mnie zaś głównie naprowadził ten marmurkowy spód skrzydeł, którego nie ma u jurtiny i mocno wycięty brzeg dolnego skrzydła, mimo, że okaz już jest dość zlatany.
Ten okaz z fotki to być może samica, bo za mało widać spód przedniego skrzydła...
Nie twierdzę, że mam na pewno rację, ale dalej obstaję przy swoim oznaczeniu i dla porównania wrzucam fotki czystej samicy z zeszłego roku:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum