Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-08-16, 21:41
Cytat:
mam tylko takie zdjęcie
Dlatego takie ważne jest, byś robiąc zdjęcia np. motylom wiedział o nich nieco więcej. Choćby ogólnie - czym się różnią, jak je rozpoznawać itd. Pozwoli Ci to w przyszłości robić takie ujęcia, by były nie tylko ciekawe artystycznie i doskonałe technicznie, ale można było rozpoznać fotografowany gatunek. (zawsze można okazowi zrobić kilkanaście ujęć, a później wybrać najlepsze )
Z reguły zawsze robie kilka do kilkunastu zdjęć bo nigdy nie wiadomo , które zdjęcie jest ok.
Ale z tym motylem było inaczej , podchodziłem go kilka razy i zawsze siadał w ten sam sposób, nisko nad ziemią z rozłożonymi skrzydłami i wcale ich nie składał .
_________________ Paweł
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-08-17, 09:17
Tylko niektóre bestie są tak perfidne, że nie chcą pokazywać najważniejszych elementów do oznaczania
Ok!
Po przejrzeniu internetu i wybraniu się dzisiaj w to samo miejsce stwierdziłem , że jednak powinna to być Selene .
po pierwsze w internecie wyczytałem , że sezon na Aglaje już się skończył a sezon na selene
jest w samym środku.
po wtóre dzisiaj w tym samym miejscu udało mi się sfotografować jednej takiej dostojce spód skrzydła ( pod kiepskim kontem ale jednak ) i po przeanalizowaniu tych informacji doszedłem do takiego prostego wniosku .
Oczywiście dodaję zdjęcie do weryfikacji.
dostojka2.jpg
Plik ściągnięto 51 raz(y) 129.04 KB
_________________ Paweł
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
a tak w ogóle zassał bym z internetu jakieś klucze do oznaczania motyli ,
ewentualnie wydałbym jakąś skromną kase , ale na konkretną książkę z kluczami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum