Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-08-15, 18:08 sówki cd
Jeszcze kilka zdjęć sówek z ostatniej nocy. 1 i 2 - chodzi mi po glowie Melanchra persicariae - ale trochę za małe, przy sówce 3 jeszcze mniejszej od 1 i 2 nie mam pomysłu.
Pewnie jak zwykle okaże się, że to zwykłe pospoliciaki ale teraz nie radze sobie z nimi.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-08-16, 10:49
M.albipuncta OK.
Przy oznaczaniu pozostałych bardzo ważna jest rozpiętość skrzydeł. Tego nie można ocenić ze zdjęcia. Określenie "trochę za mała" jest, jak pewno wiesz, mało precyzyjne.
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-08-16, 12:07
A myślałem, że wszyscy nasi eksperci pojechali na sympozjum, zaskoczyłeś mnie Antoni - chyba laptop z internetem bezprzewodowym
A co do wielkości to już podaje :
1 i 2 - długość przedniego skrzydła - 1,8 cm
3 - długość przedniego skrzydła - 1,5 cm
[ Dodano: 2008-08-17, 13:23 ]
Tak już drugi dzień siedzę i porównuję zdjęcia na różnych stronach i wychodzi mi, że :
1 i 2 to Mesapamea secalis
a 3 to Mesapamea didyma
Inne Mesapamea w Polsce nie występują więc wybór tylko między tymi dwoma. Niby łatwy ale ..... własnie to ale, szczególnie, że M.secalis wykazuje dużą zmienność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum