Ponieważ nie znalazłem na forum tematu o Zmierzchnicy trupiej główce postanowiłem go założyć .
Konkretnie to chodzi mi o to Jak wabić tą ćmę
Przyleci do światła , czy do przynęty ?
Jakie mam szanse , że w ogóle występuje w moich okolicach ?
Lub ewentualnie gdzie się wybrać żeby ją spotkać i żeby było w miarę blisko powiedzmy do 100 km ?
Według tej strony dla woj. Lubelskiego brak danych , ale ja mieszkam 14 km od granicy z woj. podkarpackim a tam podobno występuje.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje
ps
( Jeżeli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie )
_________________ Paweł
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-08-17, 12:52
Przede wszystkim musisz wiedzieć (a może to wiesz?), że trupia główka to migrant. Jeśli wykazano jej obecność np. w woj. podkarpackim, to mogło to być akurat z drugiej strony województwa. Mogła to być pojedyncza obserwacja sprzed kilku lat. W końcu, na pewno nie występuje ten motyl w każdej miejscowości woj. podkarpackiego, i przez cały czas!! Prawdopodobieństwo wzrasta wraz z ilością obserwatorów i czasem obserwacji. Może Ci się udać, ale musisz temu zadaniu poświęcić wiele czasu.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z rzadkości tego gatunku wiem również , że jest migrantem
w sumie zawsze jest szansa ,że może przyleci jak nie do światła ,to może do przynęty w końcu przecież dolatuje daleko na północ .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum