Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-08-27, 13:32
Z oznaczeniem sówek i miernikowców mogą być problemy.
Bielinek jest źle oznaczony. Pontia sisymbrii ma (wg klucza) bardzo wąską czarną plamkę na końcu komórki środkowej skrzydła przedniego. Twój motyl ma zdecydowanie szeroką. Jest to prawdopodobnie Pontia callidice (lub, to mniej prawdopodobne, Pontia protodice). Protodice jest bowiem gatunkiem bardziej południowym, i do Montany jedynie zalatuje.
A wstęgówka to wg mnie Catocala concumbens. Ale w Ameryce Płn. jest ponad 60 gatunków wstęgówek i nie wszystkim można znaleźć w necie zdjęcia.
Bielinka oznaczyłem na podstawie "Fieldguide" FWS dla Montany i http://www.butterfliesandmoths.org, oba nie podają P. callidice jako występującego w MT- a sisymbrii jest najbardziej zbliżony wzorem na spodzie skrzydeł. Może jednak protodice- zostawiam jako status "otwarty". Co do Wstęgówki, myślałem o Sweetheart, C. amatrix, lekko pomarańczowy odcień tylnych skrzydeł- delikatne wzory przepasek i plamka dyskoidalna czarna.
Jeszcze mam całkiem sporą liczbę sówek, niepylaka (prawdopodobnie Parnassius smintheus) z Bighorn Mountains, dostojkę afrodytę, Pyrgus communis i ślicznego, maciupkiego Phyciodes tharos. Szlaczkoni pełno, ale nie dawały się fotografować. Modraszków P. idas lub P. melissa jak naszych ikarów. Widziałem kilka razy nawet jakiegoś pazia, być może P. machaon, ale trudno powiedzieć. Pełno oczennic Cercyonis pegala (będzie fotka). Spotkałem też swojskie rzepniki, rusałkę żałobnika i osetnika.
Wysłany: 2008-08-27, 22:35
Co do wstęgówki, to masz rację. Catocala amatrix nie jest pokazana na zdjęciu na stronie "Motyle dzienne i nocne Ameryki Płn.", ale znalazłem jej foto , i faktycznie jest bardzo podobna do Twojej.
A z Pontia callidice jest tak, że część systematyków uważa, iż gatunek ten jest tylko palearktyczny, i dla Ameryki wydzielili osobny - Pontia occidentalis, a część, że P.occidentalis to podgatunek P.callidice. W pracy Scotta "The Butterflies of North America", z której korzystałem, widnieje właśnie P.callidice, stąd ta rozbieżność. Możesz w takim razie przyjąć, że Twój motyl to Pontia occidentalis.
Niestety bez zdjęcia, ale mogę się pochwalić obserwacją Megathymus streckeri - to na prawdę gigantyczny powszechlatek, coś ok 7 cm.
Poza tym trochę "tygrysków", ale w tym roku jestem rozczarowany - nawet bielinków coś mało, przyjaciel mówi, że przed moim przyjezdem były długotrwałe i gwałtowne deszcze.
Ostatnio zmieniony przez ItsMeOnly 2014-08-10, 00:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-07-05, 11:51
Cytat:
...I mam już samczyka
A może będziesz miał jajeczka? Byłbym zainteresowany .
PS. Nie piszesz Marcinie gdzie dokładnie fotografujesz te motyle, ale jeśli w USA, to pewien zawisak jest źle oznaczony. Mam na myśli okaz opisany "Manduca brontes" Jego zasięg nie obejmuje USA. Pokazany na zdjęciu zawisak, to Ceratomia undulosa.
A może będziesz miał jajeczka? Byłbym zainteresowany .
Niestety odstępstwo czasowe na to nie pozwalało
Cytat:
PS. Nie piszesz Marcinie gdzie dokładnie fotografujesz te motyle, ale jeśli w USA, to pewien zawisak jest źle oznaczony. Mam na myśli okaz opisany "Manduca brontes" Jego zasięg nie obejmuje USA. Pokazany na zdjęciu zawisak, to Ceratomia undulosa.
Dzieki, http://www.silkmoths.bizland.com było wyjątkowo trudne do przeglądania, ponadto C. undulosa wg. tej strony w Montanie nie występuje, przyjąłem więc taktykę "niech mnie ktoś poprawi" .
A obserwacje są z południowo-wschodniej Montany (Rosebud County).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum