Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-08-30, 21:13
Do zawisaków zwykle używam 3-ki lub 4-ki (te największe, egzotyczne). A odwłoków nigdy nie preparuję. Zawisaki się nie tłuszczą - więc po co je preparować i wypychać watą?
_________________ Antek
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-08-31, 10:33
Kwiczala Antoni napisał/a:
Zawisaki się nie tłuszczą - więc po co je preparować i wypychać watą?
... NIESTETY CZASEM SIĘ TŁUSZCZĄ... szczególnie S.ocellatus i L.populi i gdy wyszły niedawno z poczwarek... ... co wcale nie oznacza, że np. trzeba je "patroszyć" i wypychać trocinami jak misia Mr.Bean'a
Wysłany: 2008-08-31, 13:13
Z doświadczenia wiem, że najczęściej tłuszczą się motyle świeżo wylęgłe (np. z hodowli) - tu Robert ma rację, a także suszone w zbyt wysokiej temperaturze (np. na kaloryferze). Prawie zawsze dzieje się tak z barczatkami. W takich przypadkach zwykle po wysuszeniu okazu odrywam mu zatłuszczony odwłok i kąpię kilka godzin w benzynie lub acetonie, po czym przyklejam z powrotem wikolem. Ale (może szczęśliwie) z zawisakami nie miałem takich problemów.
Wysłany: 2008-08-31, 21:42
Cytat:
może jest jakiś inny sposób
Jeśli okaz już się zatłuści, a boisz się go "rozmontować", to musiałbyś kąpać w benzynie całego motyla, a to dopiero jest ryzykowne. Zwykle bowiem takiemu motylowi skleja się strzępina, włoski na odwłoku, na skrzydłach i t.p. A często motyl się odwilża (wystarczy minimalna ilość wilgoci w rozpuszczalniku) i trzeba go potem od nowa preparować. Niektóre rozpuszczalniki organiczne mogą też zmienić barwy motyla - słowem poważne kłopoty. O innych sposobach poza kąpielą (części bądź całości) motyla, lub preparacją odwłoka (usuwanie wnętrzności) nie słyszałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum