Zainteresowanie grupą: Saturnidae i Sphingidae
Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 27 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2008-08-31, 18:50 motyle w schengen
Załóżmy czysto teoretycznie że będę w Hiszpani . Oczywiście chcę łowić motyle które nie są pod ochroną ale nie występują w naszym kraju , czy mogę je przewieźć przez granicę bez zezwoleń?
P.S nie planuję nigdżie wyjechać ale zrzera mnie ciekawość
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-08-31, 21:58
Wybrałeś niefortunny kraj jako przykład. W Hiszpanii, o ile wiem, jest zakaz połowu motyli. Ale jeśli będziesz w kraju, gdzie to wolno robić, musisz wiedzieć:
- które motyle są w nim chronione (tych oczywiście nie wolno łowić)
- które motyle są chronione w Polsce - te wprawdzie możesz tam złowić, ale nie wolno ich wwieźć do Polski
- jakie motyle są chronione w krajach tranzytowych. To tak na wszelki wypadek, bo przewożąc motyle np. przez Słowację, gdzie też nie wolno łapać motyli bez zezwolenia, możesz zostać oskarżony, że je złapałeś właśnie u nich, i ciężko im potem udowodnić że je jedynie przewozisz.
- jakie motyle są chronione konwencją CITES - tych w ogóle nie wolno przewozić przez żadną granicę.
Wszystkie pozostałe możesz przewozić przez granice i wwozić do Polski bez narażania się na konsekwencje prawne .
_________________ Antek
Gość
Wysłany: 2008-08-31, 23:52
A czy ktoś się orientuje jak konkretnie wygląda sprawa łowienia motyli w Grecji?
Nie ma jakiegoś ogólnego zakazu?
Szukałem też listy gatunków chronionych, ale nie znalazłem - ktoś wie gdzie taką znajdę?
Pozdrawiam.
Zainteresowanie grupą: Saturnidae i Sphingidae
Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 27 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2008-09-01, 12:54
oj to jest problem ale na szczęście nigdzie nie wyjerzdzam ale nie wiedziałem że są zakazy połowów w niekrórych krajach . Tylko o to chodzi że ciekawe motyle występują w krajach wśrudziemnomorskich a tam jest problem w Hiszpani nie wolno a we włoszech też nie bo jedzie się przez Słowacje.
Filipie wejdź w ten link i ściągnij przeglądarkę FireFox, będzie podkreślać błędy ortograficzne które poprawisz zanim dodasz posta:
http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/
instaluje się bardzo prosto a jest o wiele lepsza niż IE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum