to moje początki i nie wiem jeszcze zbyt wiele
mam pytanie do was, jak można przezimować samia cynthia tzn poczwarki, i co zrobić z jajami teraz gdy nie ma zbyt dużo pokarmu
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-11-06, 22:24
Cytat:
jak można przezimować samia cynthia tzn poczwarki
Wystarczy włożyć je do lodówki i trzymać je tam do wiosny - pod warunkiem, że temperatura wewnątrz nie spada poniżej zera. Jeśli poczwarki są w oprzędach, to nic więcej nie trzeba robić. Jeśli ktoś wyjął poczwarki z oprzędów, to trzeba im zapewnić odpowiednią wilgotność, bo w lodówce mogłyby wyschnąć.
Cytat:
co zrobić z jajami
Sprawa beznadziejna. Jaja nie przezimują (osobiście to kiedyś sprawdzałem) Trzeba pozwolić gąsienicom na wylęg. Gąsienice można żywić zimozielonym ligustrem - ale jest z tym sporo zachodu. Kilka lat temu udało mi się w ten sposób dohodować gąsienice Attacus atlas - przepoczwarczały się w połowie grudnia. Słyszałem też o próbach żywienia gąsienic S.cynthia sałatą, ale nie znam efektów - nigdy tego nie próbowałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum