kiwi
Zainteresowanie grupą: Zawisaki, pawice,
Wysłany: 2009-03-28, 19:08 Kilka pytań.
Witam ! Jestem początkujący i chciałbym się zapytać o kilka spraw:
1) Jaki gatunek motyli polecacie mi na początek ?
2) Gdzie mógłbym dostać żywe okazy samia cynthia ricini ?
3) Kiedy mógłbym wyruszyć na poszukiwania motyli?
4) Czy w polsce istnieje sklep gdzie mógłbym nabyć gąsienice/jajeczka/imago motyli?
5) Czy gąsienice można chodować w terarium?
6) Co to baryłkaże ? (kiedyś kolega stwierdził że miały je moje gąsienice)
W miarę możliwości proszę o szybką odpowiedź. Jeśli popełniłem błędy ortograficzne to z góry przepraszam. Jeśli temat umieściłem w niewłaściwym miejscu to proszę o jego przeniesienie.
1. C. ricini (przez wzgląd na dostępność) lub po prostu takie jakie znajdziesz w okolicy swojego mieszkania - po oznaczeniu poszukasz informacji i dostosujesz warunki hodowli.
2. Poczekaj do maja/czerwieca - wtedy powinny być na giełdach, na razie nie było, też ich szukam.
3. Zależy od gatunku, niektóre już latają bo sam widziałem.
4. Z tego co się dowiadywałem - nie. Tylko na giełdach terrarystycznych.
5. Tak.
6.
Cytat:
Baryłkarz bieliniak (Apanteles glomeratus), błonkówka z rodziny męczelkowatych (Braconidae). Ma około 3 mm długości. Jest bardzo pożyteczny. Jako pierwszy został świadomie sprowadzony przez człowieka do Ameryki Północnej w ramach biologicznego zwalczania szkodników. Samica składa około 2000 jaj do ciała gąsienic bielinka kapustnika. Larwy odżywiają się głównie ciałem tłuszczowym, nie atakując ważnych narządów swojego żywiciela. Po śmierci gąsienicy wygryzają się z niej i przepoczwarczają w kokonach na jej martwym ciele. Z ciała jednego żywiciela wydostaje się około 150 larw baryłkarza. W ciągu roku rozwija się kilka pokoleń, które znacznie przyczyniają się do zmniejszenia liczby gąsienic, głównie bielinka kapustnika.
_________________ Póki słońce i powietrze, zawsze będzie wiatr - to dobrze gdy czasem wieje w twarz.
kiwi
Wysłany: 2009-03-28, 20:16
Lexx napisał/a:
Z tego co się dowiadywałem - nie. Tylko na giełdach terrarystycznych
_________________ Póki słońce i powietrze, zawsze będzie wiatr - to dobrze gdy czasem wieje w twarz.
kiwi
Wysłany: 2009-03-28, 22:18
Serdecznie dziękuję mam jeszcze kilka pytań ale to jutro.
[ Dodano: 2009-03-29, 09:37 ]
A w co trzeba się wyposażyć aby zacząć hodowlę?
Wiem że w pojemni do chodowli i jakieś karmidełka.
Jak wykonać karmidełka?
Jakie kwiaty preferują motyle? ( chodzi mi o kolory)
Czy to prawda że wszystkie motyle lecą do światła?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-03-29, 12:01
Cytat:
Jak wykonać karmidełka?
Sprawa nie jest prosta. Większość motylarzy nie hoduje żywych motyli, bo po co? Hoduje się gąsienice, a im karmidełka nie są potrzebne . Żywe motyle albo się wypuszcza (gdy mamy ich nadmiar), albo usypia i daje do gablot. Żywe motyle przetrzymuje się tylko w specjalnych ogrodach (tzw. "Butterfly Gardens"), gdzie tworzy się sztuczny biotop , sadzi prawdziwe kwiaty, rośliny pokarmowe gąsienic i t.p. Trzeba zaznaczyć, że niektóre gatunki motyli w ogóle się nie odżywiają - nie mają ssawek, bądź są one silnie zredukowane.
Cytat:
Jakie kwiaty preferują motyle?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy gatunek może mieć własne preferencje co do gatunku rośliny kwiatowej, i koloru kwiatu. Niektóre motyle wolą kałuże z wodą, a nawet odchody (uzupełniają w ten sposób braki soli mineralnych). Wiele gatunków motyli lubi kwiaty budlei, floksów, tytoniu ozdobnego, surfinii i t.p.
Cytat:
Czy to prawda że wszystkie motyle lecą do światła?
Nieprawda. Są gatunki, które w ogóle nie lecą do światła. Łowi się je np. na przynęty "pokarmowe".
_________________ Antek
kiwi
Wysłany: 2009-03-29, 14:10
Kwiczala Antoni napisał/a:
Większość motylarzy nie hoduje żywych motyli, bo po co?
Ponieważ chcę rozpocząć chodowlę a gablotki już mam .
Czy teraz mógłby rozpocząć łapanie motyli nocnych?
Isnieją pułapki na gąsienice?
I jeszcze raz : A w co trzeba się wyposażyć aby zacząć hodowlę?
Chyba nie zrozumiałeś. Indywidualne osoby przeważnie nie hodują imagines motyli, bo wymaga to stworzenia motylarni, pomieszczenia ze specjalnymi warunkami, o czym pisał Antek. Jeśli hodowca zatrzymuje żywe imagines, to w zasadzie tylko dlatego, żeby pozyskać kolejne pokolenie - czyli doprowadzić do kopulacji i zniesienia jaj.
Cytat:
Czy teraz mógłby rozpocząć łapanie motyli nocnych?
Tak, sezon już się zaczął. Na tej stronie możesz użyć wyszukiwarki do sprawdzenia, które gatunki już latają.
Cytat:
Isnieją pułapki na gąsienice?
Nie, te łapie się "na upatrzonego" (warto do tej metody poznać trochę roślin żywicielskich - np. które są najpopularniejsze, a które charakterystycznie dla konkretnych gatunków motyli).
Cytat:
I jeszcze raz : A w co trzeba się wyposażyć aby zacząć hodowlę?
Przede wszystkim potrzebna jest hodowlarka - ale o tym było mnóstwo wątków, poczytaj je uważnie.
kiwi
Wysłany: 2009-03-29, 15:17
Catocala napisał/a:
kiwi napisał/a:
Kwiczala Antoni napisał/a:
Chyba nie zrozumiałeś. Indywidualne osoby przeważnie nie hodują imagines motyli, bo wymaga to stworzenia motylarni, pomieszczenia ze specjalnymi warunkami, o czym pisał Antek. Jeśli hodowca zatrzymuje żywe imagines, to w zasadzie tylko dlatego, żeby pozyskać kolejne pokolenie - czyli doprowadzić do kopulacji i zniesienia jaj.
No i właśnie chodzi mi o dalszą hodowle a nie o stworzenie motylarni.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-03-29, 17:38
Cytat:
chodzi mi o dalszą hodowle
Skoro jesteś początkującym entomologiem, to zacznij od hodowli gatunków łatwiejszych, które nie odżywiają się w stadium imago. Wystarczy, że zapewnisz motylom odpowiednie warunki do zapłodnienia, a samiczka szybko złoży jaja. Swoją drogą, żeby mieć motyle do hodowli, musiałbyś je wpierw złapać. Czeka Cię sporo nauki. Internet nie jest najskuteczniejszym sposobem zdobycia takiej wiedzy. Szybciej będzie, jeśli zdobędziesz odpowiednią literaturę (choćby "Praktyczne wskazówki dla zbieraczy motyli" Niesiołowskiego), albo poszukasz w swojej okolicy bardziej doświadczonego motylarza.
_________________ Antek
kiwi
Wysłany: 2009-03-29, 17:57
Motylami interesuje się już od 2 lat książke też posiadam motyle polski i europy Toma Tolmana. A większość terorii mam opanowanom chodowałe już rusałk i jakieś ćmy.
[ Dodano: 2009-03-29, 18:01 ]
A jeśli chodzi o motyle które się nie odżywiają to znam jedynie attacusa atlasa ...
A jakie gatunki byś mi z nich polecił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum