Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-04-01, 14:02
Na pewno niedźwiedziówka. Prawdopodobnie Phragmatobia fuliginosa. Ociepliło się i gąsienica wybudziła się z anabiozy (zimuje właśnie w tym stadium). Można jej podać do żarcia mniszek lub sałatę. Wkrótce przestanie żerować, zrobi oprzęd, i się przepoczwarczy. Motyle wylęgają się od końca kwietnia przez maj.
dzieki za pomoc:) a moze byc jablko ???? bo mniszka niemam a slyszalem ze slata to badziew bo sam hoduje duza liczbe kraczanow i swierszczy i nie podaje im salaty
Nie może być Sałata jak najbardziej powinna być dobra. Choć w ubiegłym roku również znalazłem taką gąsienice i po krótkim czasie zaczęła pleść oprzęd i przepoczwarzyła sie.
Więc nie przeszkadzaj jej, niedługo przepoczwarzy się
Najlepiej usuń wszystkie zbędne elementy z pojemnika, a szczególnie jedzenie ponieważ może zapleśnieć/złapać grzyba i będzie niedobrze jak na poczwarkę się przerzuci.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-04-02, 11:06
Cytat:
bo mniszka niemam
Skoro rozpoczęła robić oprzęd, to sprawa już nieaktualna, ale wyszedłem dzisiaj przed dom, i w 10 sekund znalazłem sporo mniszka - to jedna z pospolitszych roślin, i łatwa teraz do zauważenia. Fotka mniszka z dzisiaj w załączniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum