Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozpoznaniu moich podopiecznych????
W zeszłym roku w czerwcu lub lipcu znalazłem na płaczącej odmianie wierzby iwy dwie spore poczwarki. Miały po około 4cm długości i ukryte były w luźnym oprzędzie owiniętym liśćmi. Poczwarki przyniosłem do domu i powiesiłem na doniczkowej szeflerze. Po kilku dniach wykluły się dwa motyle przy czym jednego w ogóle nie widziałem (to był zapewne samiec) bo okno było otwarte. Drugi motyl miał około 6-7 cm długości (rozpiętość skrzydeł ok12cm) i krępy odwłok. Skrzydła i odwłok były białe z wzorem z nieregularnych czarnych i szarych pasków/plamek. Przypominała brudnicę mniszkę ale była większa i żerowała na wierzbie. Samica została w mieszkaniu i zniosła na szafie jajeczka. Złoże było pokryte szarymi włoskami i wyglądało ja z zamszu. Złoże jaj z szafy usunąłem ale okazało się , że na szeflerze zostało jeszcze jedno i pod koniec marca wykluły się małe 3mm czarne gąsieniczki. W tej chwili karmię je pędzonymi liśćmi wierzby mandżurskiej i właśnie pędze gałązki iwy. Gąsienice są w stadium L3 lub L4 większa po ostatniej wylince zrobiła się włochata i ma na tylnych dwóch segmentach pomarańczowe plamki na grzbiecie. Nie wiem jak będzie wyglądać następne stadium a podejrzewam że dorosną do 8-10 cm i pewnie takich opisy i zdjęcia są w internecie. Jeśli ktoś wie jaki to gatunek to proszę o kontakt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum