Julka
Zainteresowanie grupą: Jaki to gatunek...
Wysłany: 2006-08-01, 19:54 gąsienica tajemnicza
co to jest???
[ Dodano: 2006-08-01, 19:58 ]
Gąsienica spotkana na działce w okolicach Poznania, długość ok. 9 cm, szerokość ok. 1 cm, szalone ubarwienie, jadła roślinę przedstawioną na zdjęciu:) co to jest???
To jest oczywiście hyles euphorbiae, zmrocznik wilczomleczek. Należy do raczej pospolitych motyli. Roślina na zdjęciu to wilczomlecz sosnka. Możliwe, że w tym miejscu znajdziesz jeszcze kilka tych larw. Akurat ta gąsienica w przeciągu kilku dni będzie się przepoczwarczać, więc radzę przygotowanie jej ziemi i ew. rośliny pokarmowej.
_________________ chętnie nawi±żę kontakt!!!
Julka
Zainteresowanie grupą: Jaki to gatunek...
Wysłany: 2006-08-01, 20:47 gąsienica tajemnicza
Bardzo dziękuję za odpowiedź A ja spodziewałam się oszałamiającego motyla z wysp kanaryjskich co najmniej....!!!!! Chyba muszę częściej i uważniej obserwować naszą rodzimą przyrodę!!!!!!
ja w tym roku to tylko 3 spotkalam przypadkiem jak sie przemieszczaly no i odupscilam se hodowle w 2 przypadkach a teraz czekam na przepoczwazenie Arctia caja ( coś uparta jest a ladnie wyglada i juz z +- 20 dni bedzie od owiniecia )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum