Witam!
Moja znajoma mieszkająca w Kanadzie złapała motyla i ususzyła go. Wysłała mi jego skan (jak to brutalnie brzmi, skanowany motyl ). W każdym bądź razie chciałabym się dowiedzieć co to za gatunek
O to on http://i43.tinypic.com/2lbgao1.jpg
[ Dodano: 2009-05-18, 18:01 ]
W mailu napisała jeszcze, że z wewnętrznej strony ma na obu skrzydłach po jednym czerwonym pasku
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-05-18, 19:39
Kanada i Polska leżą tak daleko od siebie, że porównywanie pazi jest bardzo ryzykowne . Pokazany na skanie paź, to Eurytides marcellus (nazwa angielska Zebra Swallowtail). Z żeglarkiem ma tyle wspólnego, że też należy do Papilionidae - ale rodzaj już inny. W Kanadzie spotykany jest rzadko, jako migrant z południa, ale już w USA jest dosyć częsty.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-05-19, 11:36
Wiem Krzyśku. Podejrzewam jednak, że Adesza nie jest entomologiem, pytanie zadała z czystej ciekawości, i mogłaby Twoją odpowiedź potraktować dosłownie .
Tak dla pełności informacji - rodzaj Iphiclides, do którego należy nasz żeglarek liczy 3 gatunki (w całej Palearktyce). Natomiast rodzaj Eurytides zawiera ponad 50 gatunków, więc tych podobnych jest mnóstwo - ale wszystkie latają w Ameryce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum