Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2009-05-20, 11:17 motyl ?
Mam problem. Obserwowałem motyla, którego nie potrafię zakwalifikować do konkretnego gatunku. Zdjęcia jednak nie posiadam - motylek nie dał szansy na zrobienie fotki. Wielkość, wygląd, kolorystyka jak przy C. pamphilus. Latał jednak wśród drzew na wysokości około 2-3 metrów (głowę miałem cały czas zadartą do góry). Widziałem go bardzo krótko. Nie był to jednak lot "trzepocący" jak latają strzepotki (te znane mi czyli ruczajnik i glicerion), przypominał mi raczej lot rusałek ale bez "szybowania". Obserwacja była dokonana dziś przed południem - przyleciał z sadu od sąsiada (narobił zamieszania w moim ogródku) i poleciał do następnego. Ani razu nie zniżył się do ziemi. Nie była to napewno żadna z rusałek, nie była to ani przeplatka ani dostojka. Może miernikowiec ale który ? Modraszek o takim ubarwieniu ? Czyżby mogła to C. arcania ? W sadach i ogródkach ? Niby nie pierwszy i pewnie też nie ostatni raz mam taką przygodę ale strasznie mnie nurtuje co widziałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum