Mi ostatnio udało się zdobyć Małą ćmę białego koloru o rozpiętości skrzydełek
ok 2,3 cm , ale nie potrafię określić gatunku.A tak po za tym to złapałem trzy gąsienice Barczatki napójki i jedną Niedźwiedziowkę kaję.Dziś znalazłem u mnie na ogródku chyba jakąś rusałkę ale nie jeste pewien jaką.
Jeśli macie jakieś archiwalne obserwacje nawet pospolitych zawisaków (albo np. macie jakieś okazy w gablotce), to każda taka informacja się przyda - im więcej obserwacji tym lepsze będą np. statystyki okresu pojawu poszczególnych gatunków i większa wartość naukowa tej bazy.
ufok - bez zdjęcia to może być trudno określić gatunek - najlepiej jak stworzysz nowy temat w dziale forum "Jaki to gatunek" i załączysz do niego fotkę motyla.
Dzisiaj obserwowałem późne imago czerwończyka fioletka w okolicach Białegostoku. Na rdeście wężowniku siedziały już wyrośnięte, nawet ponad 1,5 cm gąsienice. Poza tym paro milimetrowe maluchy i jeszcze pełne jajeczka.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-20, 11:41
Cytat:
Mrzonkę pierzaka
Sugeruję na forum entomologicznym używanie nazw naukowych. Polskie mogą ulec zmianie, bo nie są obowiązujace, i kto potem odgadnie, że to Colotois pennaria.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum