Mam małe pytanie, sporządziłem dzisiaj octan sodu do zatruwaczki moje pytanie brzmi: jeżeli wpuszczę motyla do zatruwaczki to po jakim czasie on padnie?????
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-25, 23:25
Cytat:
sporządziłem dzisiaj octan sodu do zatruwaczki
octan sodu to ciało stałe. Nie słyszałem, by sublimowało. Nigdy nie zatruje motyla w zatruwaczce. Natomiast octanu etylu, którego używa się do trucia owadów, nie uzyskasz metodą chałupniczą. Otrzymuje się go przez estryfikację alkoholu etylowego kwasem octowym.
Zainteresowanie grupą: dzienne, ale nie tylko
Wiek: 43 Dołączył: 02 Cze 2009 Posty: 36 Skąd: Pomorze, Lębork
Wysłany: 2009-06-27, 21:30
W zasadzie zmywacz to aceton, nie octan etylu. Octanu są tylko drobne ilości i tylko w niektórych zmywaczach.
Możesz też kupić aceton w sklepie z chemią gospodarczą - za butelkę litrową zapłacisz ok. 2 zł, a więc tyle, co za 150 ml zmywacza. No i będzie bez dodatków, które masz w zmywaczu.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-28, 11:58
Cytat:
Octanu są tylko drobne ilości
Racja, a na dodatek na ogół to nie octan etylu, ale np. octan butylu, który o wiele gorzej paruje (w zmywaczu to zaleta). Czystym acetonem można truć motyle, ale wadą jest to, że motyle nim zatrute mają naprężone mięśnie, co utrudnia preparację. Zresztą aceton kupowany w sklepach gospodarczych (jako tzw rozcieńczalnik acetonowy) to też nie jest chemicznie czysty aceton, ale z wieloma dodatkami (głównie toluen i ksylen). Nie ma to jak czysty octan etylu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum