Ostatnimi czasy mam bardzo poważne problemy z ćmami - można to nazwać plagą. W mieszkaniu dziennie spotykam min. 5 sztuk tego gatunku. Pomóźcie określić gatunek i może jakieś pordy jak z tym walczyć.
DSCN2578.JPG Numer fotki - 1 Data obserwacji - czerwiec/lipiec Miejsce obserwacji - mieszkanie :)
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-07-23, 20:21
Ten motylek to Plodia interpunctella. Należy do rodziny Pyralidae i jak powyżej napisał Krzysiek jest szkodnikiem wielu produktów spożywczych (ale do molowcowatych nie należy).
Jedyne wyjscie to chyba bede musial wiecej lepow powywieszac, bo one najczesciej wieczorem z dworu do domu przylatuja. W spożywce póki co nic nie znalazłem.
Na 100% nie pochodzą z mieszkania - zaobserwowałem, że w godzinach wieczornych za oknem można je spotkać i na balkonie, a z tamtąd widocznie do mieszkania się przedostają. W domu nie mam nic co by mogło być skarzone, a spożywka na bieżąco jest zjadana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum