Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-08-20, 20:55
foto1 to gąsienica pazia królowej (Papilio machaon) - gąsienica ta się przepoczwarczy, ale z dużym prawdopodobieństwem poczwarka będzie chciała zimować. Motyl wylęgnie się wiosną przyszłego roku. Jeśli jednak poczwarka będzie trzymana w ciepłym pokoju, być może motyl wylęgnie się jeszcze w tym roku (koniec września?)
foto2 nic związanego z motylami
foto4 zdjęcie nieostre, ale sądzę, że to gąsienice rusałki pawika (Inachis io). Z tych gąsienic na pewno będą motyle jeszcze w tym roku, bo ten gatunek zimuje jako imago.
Co do kolorowej gąsienicy to po poszukiwaniach w necie zacząłem ją podejrzewać, że jest to paź królowej, zebrałem ok 10 szt. i chyba spróbuje je przezimować do wiosny.
znalazłem na tym forum kilka wątków związanych z hodowlą pazia gdzie w dość wyczerpujący sposób jest to opisane (m.in. przez Pana).
Co do niewyraźnego zdjęcia drugiej gąsienicy to podejrzewam jeszcze, że może to być rusałka kratkowiec (sporo ich latało w tamtej okolicy).. ale przyjmuję (ze względu na Pana ogromne doświadczenie w temacie, a moje żadne) że to pawik. Na swoją obronę mam tylko to, że zdjęcia były robione praktycznie po zachodzie słońca i w pokrzywach .
Jeśli to pawik to mam nadzieję, że będę miał okazję niedługo "udokumentować" fotograficznie proces powstawania motyla.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum