jakiś czas temu znalazłam na liściu gąsienicę. po pewnym czasie zrobiła sobie kokonik. dowiedziałam się, że jest to szczotecznica szarawka, kudłata ćma.
wczoraj ćma wykluła się z kokonu i nie mam pojęcia, czym ją karmić? gąsienice jedzą liście, czym odżywiają się formy dorosłe?
U tego gatunku zimuje poczwarka. Motyl się wykluł, ponieważ nie zapewniłaś jej odpowiedniej temperatury. Nie jest to odpowiednia pora dla tego motyla. Wypuszczając go szybko zginie. Uważam, że w domu też nie jesteś w stanie zapewnić mu odpowiednich warunków życiowych. W tym przypadku sytuacja jest dla motyla beznadziejna.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-11-17, 19:14
Cytat:
czym odżywiają się formy dorosłe?
Niczym. Szczotecznica szarawka należy do rodziny brudnic (Lymantriidae). U motyli tej rodziny narządy gębowe są uwstecznione. Motyl żyje kosztem zapasu, zgromadzonego przez gąsienicę, zwykle tak długo, by zapewnić prokreację następnego pokolenia. Na wiosnę ma taką możliwość, niestety w listopadzie nie. Trzymając poczwarkę w ciepłym pokoju, skazałaś motyla na bezpotomną śmierć. Ale nie przejmuj się - to pospolity gatunek, nieomal szkodnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum