Pierwsze zasadnicze pytanie: po co? Jeżeli po to by uzyskać okazy imago z gąsienic to wstaw roślinę pokarmową do jakiegoś pojemnika (w miarę obszernego, np. akwarium, pudła, ewentualnie może być słoik) wpuść gąsieniczki i sprzątaj kupeczki. W końcu motyle uzyskają wymarzoną formę w postaci imago. Wszystkie potrzebne rady zajdziesz tutaj:
http://motyle.info/forum/portal2.php?show=hodowla . Jakakolwiek inna hodowla motyli, niż od stadium larwalnego ma na celu zazwyczaj pozyskanie jajeczek do dalszej hodowli
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-02-25, 18:30
motyle i asia napisał/a:
z rodzinką budujemy motylariumi
Możesz napisać jak będzie wyglądało owe "motylarium"?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-02-25, 21:18
Cytat:
np.zagraniczne hodować
Odradzam Ci hodowlę dziennych gatunków egzotycznych - trafisz na trudną do pokonania barierę roślin pokarmowych dla gąsienic. Natomiast wiele pawic można hodować na naszych roślinach. Problem jednak w tym, że takich egzotycznych pawic nie można wypuścić na wolność - a więc hodowla ma sens, jeśli planujesz utworzyć kolekcję. Hodowla naszych gatunków ma tą zaletę, że motyle można wypuścić na wolność.
_________________ Antek
Paweł Walkiewicz
Wysłany: 2010-02-25, 21:38
Kwiczala Antoni napisał/a:
Hodowla naszych gatunków ma tą zaletę, że motyle można wypuścić na wolność.
Z tym, że koleżanki to chyba nie przekona, ponieważ, jak się domyślam w tym motylarium zamierza trzymać właśnie motyle w postaci imago.
motyle i asia
Zainteresowanie grupą: dzienne
Wysłany: 2010-02-26, 19:41
wlaśnie o to mi chodzilo panie Pawle pytam jakie warto motyle mieć w motylarium będzemy zamawiać je jako kokony
Paweł Walkiewicz
Wysłany: 2010-02-26, 19:56
Nie odpowiedziałaś na moje pytanie. Nie rozumiem co może oznaczać dla ciebie, że jakieś motyle warto hodować.
Nie ma po prostu motyli, które warto hodować. Chyba, że mówilibyśmy o celach zarobkowych, ale przecież nie o to ci raczej chodzi.
To jakie gatunki ktoś hoduje, zależy od tego jakie motyle go interesują i jaki sobie postawił cel swojej hodowli.
Co do samego pomysłu hodowli w motylarium, to nikt(?) na tym forum z czymś takim doświadczenia nie ma.
Każdy jednak, który zna się na rzeczy powie ci, że jest to pomysł niezbyt realny, szczególnie dla kogoś, kto jest laikiem.
Na początek radziłbym ci zdobyć doświadczenie w hodowli gąsienic krajowych gatunków.
kiwi
Zainteresowanie grupą: Zawisaki, pawice,
Wysłany: 2010-02-26, 21:59
Ja kiedyś chciałem założyć motylarium. Jest bardzo wiele problemow nie do przeskoczenia. Wiem z własnego doświadczenia.
Spróbuj może z polskimi motylami najpierw a jak ci to będzie sprawiać frajde to zaczniesz z motylami egzotycznymi.
Mam kilka pytań:
Budować - to będzie szklarnia, budyneczek , terrarium,?
warto hodować - nie rozumiem ... to jakie warto hodować dla ciebie zależy od ciebie więc mogła byś to sprecyzować
Jak masz jakieś pytania to może ci pomoge bo od roku chce je założyć(przez ten czas zbieram informacje więc widzisz że to nie tak łatwo).
motyle i asia
Wysłany: 2010-02-27, 14:12
no zaczne od krajowych póxniej zagraniczne.np jakieś Papilio itp.
[ Dodano: 2010-02-27, 14:12 ]
przepraszam za błędy
[ Dodano: 2010-02-27, 14:14 ]
albo jakies ćmy,ich gatunków jest więcej za granicą niż motyli dziennych
kiwi
Zainteresowanie grupą: Zawisaki, pawice,
Wysłany: 2010-02-27, 14:41
Motyle i ćmy to jedno i to samo. Ćmy latają poprosu w nocy.
To racja że "ciem" jest za granicą więcej ale mówiąc motyle nie miałem na myśli dziennych czy nocnych. Troche sie nie zrozumieliśmy.
Odpowiesz mi na te pytania?
Budować - to będzie szklarnia, budyneczek , terrarium,?
warto hodować - nie rozumiem ... to jakie warto hodować dla ciebie zależy od ciebie więc mogła byś to sprecyzować ?
Możesz popatrzeć na moje tematy bo są związane z chodowlą w motylarium.
motyle i asia
Wysłany: 2010-02-27, 19:30
No mówiłam, że jakie motyle które sie dobrze prezentują można hodować w szklarni
Paweł Walkiewicz
Wysłany: 2010-02-27, 19:57
Nikt nie będzie dzielił się z tobą swoją wiedzą i doświadczeniem, jeżeli będziesz ignorować uczestników dyskusji. Trzy razy zadano ci pytanie i nie odpowiedziałaś.
Według mnie to jej chodziło o to, że gatunki które warto hodować, to te które nie zdychają zbyt szybko, są w miarę łatwe w hodowli itp. chociaż nie jestem pewien...
Popieram zdanie Fruczaka.
Witam;)
Biorę udział w olimpiadzie biologiczej i przygotowuje sie do projektu. Tematem mojego projektu jest: ,,Wpływ pożywienia gąsienic na ubarwienie motyla''. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć jakie gąsienice jedzą każde rośliny zielone. Chodzi mi tu głównie o kapustę, niezapominajkę, liście marchwi,pokrzywę i brukselę. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
daria1615
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum