Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-03-12, 21:11
Na Twoim zdjęciu, niestety, niczego nie da się rozpoznać. Z opisu można wywnioskować, że to gąsienica jakiejś niedźwiedziówki. Skoro się obudziła z "zimowej drzemki", to można spróbować ją żywić, np. babką (ale nie tą wielkanocną ), bądź mniszkiem. Z braku takich roślin, można spróbować podać jej sałatę.
Zainteresowanie grupą: Sphingidae i dzienne
Wysłany: 2010-03-13, 11:18
Dzięki Dałam jej trochę sałaty, coś tam chyba uszczknęła. To mój pierwszy raz [no, nie całkiem] kiedy hoduję w domu gąsienicę. Faktycznie, sprawdziłam na kilku stronkach niedźwiedziówki i podobieństwo jest dość spore.
Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie, gdzie ją przechować ? Mam na myśli pojemnik, nie pomieszczenie.
motyle i asia
Zainteresowanie grupą: dzienne
Wysłany: 2010-03-13, 21:47
Pojemnik ale jaki ?plastikowy itp.? Może być akwarium,karton lub naprawdę duży słoik roślina żywicielska,patyczek i na dnie chusteczka,ręczniczek papierowy.(Jeśli popełniłam błąd to mówcie jestem dopiero laikiem czy jakoś tak)
Wysłany: 2010-03-13, 22:22
Słoik (najlepiej litrowy) z listkiem sałaty wystarczy. Papierowa serwetka, lub kawałek ręcznika na dnie nie zaszkodzą, a łatwiej będzie usuwać zanieczyszczenia. Natomiast patyczek chwilowo jest niepotrzebny. Daje się go gąsienicom motyli dziennych, by miały na co się wspiąć i przepoczwarczyć, natomiast niedźwiedziówki robią sobie luźne oprzędy tuż nad ziemią, a nawet w ziemi. Jeśli gąsienica kończy żerowanie, zwykle rozpoczyna wędrówkę po hodowlarce w celu znalezienia miejsca na przepoczwarczenie. Patyczek może być potrzebny później, gdy motyl już się wylęnie, by miał się na co wspiąć, i rozprostować skrzydła.
Wysłany: 2010-03-14, 10:02
Aaa ! Oprzędła się tej nocy. Miesiąc za wcześnie oO Nic na to nie wskazywało. Co ja mam teraz zrobić... ona się jakoś wspięła po ściance słoika i przykleiła mniej więcej ponad połową. Nie dotykałam jej, żeby nic jej nie zrobić. Ale ten kokon jakiś niedorobiony jest, a moja gąsieniczka po prostu tak tkwi nieruchomo....
[ Dodano: 2010-03-14, 11:05 ]
O... obudziła się i znowu robi kokon.
[ Dodano: 2010-03-14, 12:25 ]
Zauważyłam coś bardzo dziwnego. Przynajmniej jak dla mnie. Otóż moja mała... wyrywa sobie włosy i przykleja do kokona . Co to ma być ? To normalne ???
Issue, niektóre gąsienice tak właśnie 'wzbogacają' swój kokon, a po co to robią? Zajrzyj na tę stronkę a zrozumiesz http://www.grochowalski.pl/galeria/?galeria=31 . Uważnie przeczytaj komentarze do zdjęć. Życzę powodzenia w hodowli.
Ala
Wysłany: 2010-03-16, 15:29
Hm, przyjrzałam się uważnie zdjęciom. Moja gąsieniczka już skończyła i chyba nie miała zbyt wielu włosków, bo kokon jest dość skąpo nimi wzbogacony. Ale poza tym chyba wszystko w porządku. Zasnęła, o ile się nie mylę...
P.S. To chyba arctia villica. One są pod ochroną ??? Bo nie wiem xP
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-03-16, 15:57
Bez sensu typować teraz jaki jest to gatunek. Najlepiej jak poczekasz, aż wyjdzie imago.
Wysłany: 2010-03-16, 18:11
To bardzo mało prawdopodobne, by była to A.villica. Gąsienice tego gatunku po zakończeniu diapauzy żerują jeszcze kilka tygodni, i dorastają do około 5 cm. Najbardziej prawdopodobne, że to Phragmatobia fuliginosa, ale, jak pisze Paweł, pewność będzie, gdy wylęgnie się motyl.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum