To ta ciemniejsza, bez żółtego. Podejrzewam, że to ten gatunek xP
No więc do rzeczy :
1. Czy dać jej coś do jedzenia, jak tak, to co ? I żeby było w sklepach, sałata odpada.
2. Kiedy zrobi kokon ? Aktualnie jest gruba i ociężała. Na stronie pisze, że kokony są w maju ale wolę mieć pewność...
3. Czy w słoiku umieścić gałązkę [na poczwarkę], czy też gąsienica zrobi kokon na dnie słoika ?
4. Gąsienica ma miękkie, długie włoski. Czy mogą podrażnić ludzką skórę ?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-03-22, 22:19
Cytat:
Podejrzewam, że to ten gatunek
Nie mogę tego ani potwierdzić ani zaprzeczyć. Musiałabyś zrobić swojej gąsienicy zdjęcie i je tu pokazać.
Zakładając, że to faktycznie Macrothylacia rubi:
1. Zwykle gąsienice tego gatunku jeszcze trochę żerują na wiosnę. W żadnym sklepie nie kupisz pokarmu dla gąsienic - z roślin, którymi można by teraz karmić ten gatunek, może uda Ci się znaleźć listki jeżyny, lub koniczyny.
2. Gąsienica robi oprzęd, i się przepoczwarcza wkrótce po tym, jak skończy żerowanie - nie sposób tego ustalić datą w kalendarzu, bo nie wiadomo jak bardzo jest wyrośnięta. To może być za tydzień lub za miesiąc.
3. Żadnej gałązki na razie w słoiku nie potrzeba. Gąsienica zrobi oprzęd na dnie słoika.
4. Teoretycznie włoski tej gąsienicy nie podrażniają skóry, ale jeśli masz tendencje do alergii, to nigdy nic nie wiadomo...
[ Dodano: 2010-03-24, 19:26 ]
Mam jeszcze pytanie, jak jej 'urządzić' domek ? Wyłożenie dna pojemnika mchem nie zaszkodzi ? Na razie właśnie tym wyłożyłam, dodałam mały kawałek listka sałaty, trochę koniczynki, trzy malutkie gałązki i kamień z wgłębieniami gdzie dałam trochę wody [wszystko trochę skropiłam wodą, ale minimalnie]. Wszystko to na chusteczce higienicznej żeby łatwo było domek wyczyścić. Zależało mi, żeby gąsienica miała jak najwygodniej i żeby czuła się jak w naturalnych warunkach xD
Przedtem była osowiała, jakby smutna. Teraz jest chyba 'weselsza'. Trochę chodzi.
Może być ? Coś usunąć z pojemnika, dodać ?
P.S. Jest od samego początku dość miękka. Nie wiem, czy to normalne... ?
Wszystkie te zabiegi może pięknie wyglądają ale są zbędne. Gąsienice pobierają wodę razem z pokarmem. Jedzenie nie powinno być mokre ponieważ gąsienica może dostać "niestrawności" Do hodowli wystarczy pojemnik z świeżą rośliną żywicielską. Skraplanie hodowlarki wodą jest przydatne przy hodowli gatunków lubiących wilgoć ale może być przyczyną pleśnienia. Lepiej włożyć wilgotny wacik tudzież chusteczkę. Oczywiście należy jak najczęściej usuwać odchody.
Polecam nie ściskać gąsienicy ponieważ może to nie wyjść jej na zdrowie
[ Dodano: 2010-03-27, 21:05 ]
Mam problem z moją gąsienicą . Zaobserwowałam, że jest o wiele krótsza niż parę dni temu. Prawie w ogóle nie chodzi. Czy to może znaczyć, że za niedługo zacznie się przepoczwarzać? Jak już wcześniej powiedziałam jest to Macrothylacia rubi, czytałam trochę o tym gatunku i wiem, że powinna zrobić kokon dopiero za miesiąc. Czy to nie zmiana temperatury na cieplejszą mogła spowodowała przyśpieszenie przepoczwarzania się? Jeżeli nie to może to być coś poważniejszego i co miałabym wtedy zrobić?
Trzymając ją w domowych warunkach spowodowałaś że było jej za ciepło jak na obecną porę i gąsienica "wywnioskowała że już na nią czas". Jeśli zaczęła już robić oprzęd to znaczy że będzie się przepoczwarczać. Poczekaj parę dni a wszystko się wyjaśni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum