Witam forumowiczów.
Znalazłem u koleżanki w gabinecie kolekcję motyli. Wg niej kolekcja liczy wiele lat i sięga początku XX w. Motyle są podobno z rejonu Australii i Oceanii. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji okazów. Mam nadzieję, że większość z nich okaże się możliwa do identyfikacji
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-05-03, 21:34
Tak na pierwszy rzut oka, to większość motyli ma "polskie korzenie". Jedynie te dwa największe nie są polskie. Oznaczenie większej części na podstawie tego zdjęcia jest niestety trudne, bądź niemożliwe. Mogę ogólnie powiedzieć, że są tam: Sphinx ligustri, Smerinthus ocellatus, Acherontia atropos, Vanessa cardui, Vanessa atalanta, Gonepteryx rhamni i in. Raczej pospolite gatunki, a na dodatek silnie spłowiałe wskutek zbyt długiego oddziaływania światła słonecznego na skrzydła.
Oczywiście. Lepszą jakość postaram się wrzucić jutro.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2016-10-20, 11:27 ]
Kwiczala Antoni napisał/a:
Tak na pierwszy rzut oka, to większość motyli ma "polskie korzenie". Jedynie te dwa największe nie są polskie. Oznaczenie większej części na podstawie tego zdjęcia jest niestety trudne, bądź niemożliwe. Mogę ogólnie powiedzieć, że są tam: Sphinx ligustri, Smerinthus ocellatus, Acherontia atropos, Vanessa cardui, Vanessa atalanta, Gonepteryx rhamni i in. Raczej pospolite gatunki, a na dodatek silnie spłowiałe wskutek zbyt długiego oddziaływania światła słonecznego na skrzydła.
Zdjęcie w lepszej jakości. Czy mogę prosić o skomentowanie tej kolekcji.
Pozdrawiam i dziękuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum