Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
barczatka napójka-problem
Autor Wiadomość
Krecik 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2010-06-06, 17:37   barczatka napójka-problem

Złapałam w ogrodzie gąsienicę barczatki napójki, wszystko było git, jadła, piła, ostatnio zmieniła skórę. Z tym ze po linieniu nie chce jeść, mimo że dostaje ten sam świeży pokarm. Kręci się, chodzi, tak jakby szukała czegoś innego do jedzenia. Co robić?

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2010-06-06, 17:52   

To znaczy że szuka miejsca do przepoczwarczenia się.

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

mikiboom

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2010-06-07, 11:55   

Witam!
Aby nie robić zbytniego bałaganu, skorzystam sobie z założonego już tematu :)

02.06.2010 ze spaceru wróciłem z gąsienicą barczatki.
Była już dosyć spora - ok 5cm. Po pięknym żerowaniu i "zmianie skórki" rano 2 czerwca na gałązce wisiał już kokon :)

Interesuje mnie jak długo trwa przejście (od utworzenia kokonu) do następnego stadium i potem do motyla.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-07, 12:28   

Cytat:
jak długo trwa przejście (od utworzenia kokonu) do następnego stadium i potem do motyla
Po utworzeniu oprzędu (trwa to zwykle 1 dzień), gąsienica wewnątrz się przepoczwarcza. Nigdy nie rozcinałem oprzędu, by się przekonać kiedy zakończy się przepoczwarczenie, ale orientacyjnie może to trwać 2-3 dni. Stadium poczwarki trwa około 2 tygodnie. motyl powinien się więc wylęgać po 20 czerwca. Są to dane przybliżone, bo zależą np. od temperatury i wilgotności (w zbyt suchych warunkach motyl przeciąga moment wylęgu).

mikiboom

Wysłany: 2010-06-07, 13:03   

Podziękowania :)

To pierwszy motyl jaki w mojej "hodowli" tworzy oprzęd.

Mam jeszcze krótkie zapytanko: czy okres 2 tygodni jest przypisany do tego konkretnie gatunku? Czy jest to jakiś powiedzmy "standard" ?
Pytam ponieważ pełza mi jeszcze A. caja w drugim pojemniku...

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2010-06-07, 14:34   

W naturze nie ma standardów. Na tempo przepoczwarczenia wpływają różne czynniki, z których najważniejsza jest pogoda oraz gatunek. Jeśli warunki są dogodne i stabilne, przemiana gąsienicy w motyla/ćmę nastąpi znacznie szybciej (a przynajmniej bez większych opóźnień).

Z drugiej strony gatunki które zimują w stadium poczwarki potrzebują ochłodzenia, gdyż w przeciwnym wypadku motyl/ćma i nastanie nieodpowiednią porę roku i zero szans na znalezienie partnera do rozrodu.
Tak w skrócie.

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

mikiboom

Wysłany: 2010-06-07, 16:03   

Widzę iż, wątek się rozwija :)))) tylko może nie w tą stronę o którą mi chodziło..

W pełni zgadzam się z przedmówcą, że w naturze nie ma standardów - przez co jest tak wspaniała jaka jest i oby taka zawsze pozostała.

Mimo swojego amatorstwa zdaję sobie sprawę, że na przemianę ma wpływ wiele czynników i nie ma możliwości wszystkiego dokładnie wyliczyć czy podać w tabelkach, dlatego też słówko 'standard' było w cudzysłowie.

Ujmę swoje pytanie inaczej.

Pan Antoni podał: " Stadium poczwarki trwa około 2 tygodnie. " (ze swojej strony od razu dodam - nie traktuje tego jako 'standard' przy barczatce - jeśli 25 czerwca będzie jeszcze poczwarką nie zostanie potraktowana jako anomalia)

Interesuje mnie to - czy te "2 tygodnie" odnosi się konkretnie do ćmy tego gatunku, czy też może jest to najczęściej spotykany okres (o tej porze roku, motyli nocnych... itp).

A interesuje mnie to ze względu na to iż plącze mi się jeszcze po liściach gąsienica A. caja i chciałbym jakoś czasowo odnieść się również i do niej....

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-07, 17:27   

Proces "tworzenia się" motyla w poczwarce jest bardzo skomplikowany. Na ogół zależy on od wielu czynników (o temperaturze już wspomniałem). Jednym z nich jest też wielkość poczwarki - czym większa, tym dłuższy czas przemiany. U bielinków ten czas waha się od 5 do 10 dni. U dużych pawic może to trwać nawet miesiąc. Do tego dochodzi wpływ czynników zewnętrznych (np. u pawicy A.atlas w temp. poniżej 20˚C może trwać nawet pół roku). Te dwa tygodnie to czas średniej wielkości motyla w korzystnych warunkach termicznych. Ale nie zdziw się, gdy motyl wylęgnie się dopiero w lipcu.

mikiboom

Wysłany: 2010-06-07, 17:49   

"......Te dwa tygodnie to czas średniej wielkości motyla w korzystnych warunkach termicznych....." - kwintesencja odpowiedzi na pytanie motylarza - amatora :)

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :))

Aha... Rozumiem, że mogę to odnieść również o A. Caja (to chyba jest średniej wielkości motyl).

[ Dodano: 2010-06-19, 20:08 ]
Witam!

Miło mi oznajmić, iż rzeczona barczatka właśnie ukazała w pełni swoje wdzięki :)
Piękna samiczka wyszła z kokonu ok godzinki temu - tj o godz 19.00 19.06.2010.

Muszę przyznać, że określenie terminu było strzałem w dziesiątkę.

..... a caja sobie wcina i rośnie... :)

Odpowiedz do tematu