Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2010-06-07, 00:20 Euphydryas maturna
Z radością donosze, że mimo powodzi E. maturna przetrwała i ma się dobrze.
Dziś naliczyłem 26 osobników. Jest ich co prawda mniej niż w zeszłym roku gdy jednego dnia naliczyłem na tym samym stanowisku aż 46 osobników, myśle jednak, że to z powodu długiej zimy i kiepskiej wiosny. Zauważyłem jednak, że E. maturna tegoroczna jest "ciemniejsza". W zeszłym roku osobników ciemnych i jasnych było mniej więcej ta sama ilość (po 50%). W tym roku jasnych nie widziałem, były tylko ciemne.
IMG_6654-1.jpg Euphydryas maturna - 2 osobniki.
Plik ściągnięto 102 raz(y) 132.53 KB
IMG_6671-1.jpg Samica składająca jajo
Plik ściągnięto 107 raz(y) 113 KB
06-06-10_1509-1.jpg Zdjęcie zrobione "komórką", lewą ręką !!!! Jedna maturna była tak towarzyska, że usiadła mi na ręcę gdy zajęty byłem fotografowaniem innego osobnika.
Plik ściągnięto 98 raz(y) 128.11 KB
IMG_6716-1.jpg Ta sama maturna co zdjęcie wcześniej ale obfocona już aparatem foto - też z lewej ręki :)
Dobre wieści! Przez powódź zapewne wiele podmokłych łąk jak i innych siedlisk z ciekawymi gatunkami zostanie zniszczona : (
Przez najbliższe 2-3 tygodnie będę jeździć po Puszczy Białowieskiej i szukać maturny. Wiem o paru obszarach gdzie była widywana ale mam nadzieję że znajdę coś nowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum