Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-08, 23:28
Z tego zdjęcia Krzyśku nie sposób jednoznacznie ustalić gatunku. Być może Aricia agestis, ale nie można całkiem wykluczyć Polyommatus icarus - mam w zbiorze takie okazy z mocniej rozwiniętymi pomarańczowymi plamkami.
Hmm... zdawałem sobie sprawę że nie będzie to jednoznaczne.
Na jakie cechy trzeba zwracać uwagę próbując odróżnić agestis od ikara patrząc na wierzch skrzydeł??? Buszkowe tablice niestety nie pokazują całej możliwości rozbudowy pomarańczowych plamek.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-09, 11:24
Praktycznie nie można - zmienność jest zbyt duża. Aricia agestis ma na przednich skrzydłach więcej pomarańczowych plamek, ale nie można na tej podstawie jednoznacznie określić gatunku. Ale, jak pewie wiesz, nie ma problemu z odróżnieniem motyli po widoku spodu skrzydeł tylnych. Dla orientacji pokazuję zdjęcie samiczek Polyommatus icarus (już je kiedyś prezentowałem). Zauważ, jaką ten motyl ma zmienność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum