Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy to już koniec???gdzie się podziały te latające cudeńka?
Autor Wiadomość
lepidoptera 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2006-09-01, 21:05   Czy to już koniec???gdzie się podziały te latające cudeńka?

czy ktoś mi może powiedzieć gdzie się podziewają motylki???od paru dni nei widziałam ani jednego i powoli zaczynam się martwić,że teraz już może zaczyna się pora na przepoczwarzanie itp więc czy to już koniec z cudownymi obiektami latającymi??powoli zaczynam się obawiac,że chłodne dni dają znać o sobie i motylkom też jesień nie sprzyja.a właściwie jak to jest?w zimę dorosłe osobniki jakoś zimują?czy zwykle nie dożywają już zimy?proszę o odpowiedź.z góry dziękuję.

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-09-01, 22:11   

Jest chłodno (zresztą zdecydowanie za chłodno jak na tę porę roku), więc motyle niezbyt chętnie przejawiają aktywność, to przecież zwierzęta ciepłolubne. Jeżeli się ociepli, na pewno jeszcze się pokażą - o tej porze lata całkiem sporo gatunków, np. rusałki, jeszcze trochę modraszków, "jesienne" gatunki sówek i miernikowców (choć oczywiście nie ma już aż tak wielu gatunków jak czerwcu czy lipcu).
Co do zimowania - motyle robią to w najróżniejszych stadiach. Niektóre jako imago (np. cytrynek, pawik), wiele przeczekuje zimę w stadium poczwarki czy gąsienicy (u tych gatunków imagines nie dożywają zimy). Są też motyle migrujące - np. admirał czy osetnik.

lepidoptera 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2006-09-01, 23:47   

Faktycznie!przecież oglądałam program o migracjach motyli i na śmierć zapomniałam :oops: ale dzięki za oświecenie i liczę na to,że ujrzę jeszcze parę motylków w tym miesiącu :) pzdr!

jurek23 
Jerzy Zięba

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2006-09-03, 13:24   jeszcze są

Nie jest tak źle. Wczoraj był piękny słoneczny dzień więc sporo ich zobaczyłem a nawet zrobiłem zdjecia. Są jeszcze rusłaki: pawiki, admirały, ceiki, pokrzywniki, pokłonnik kamila, osadnik egeria i oczywiście bielinki. Pokrzywnik znalazł sie nawet w kotłowni - było mu ciepło. rano wypusciłem go (ten na kwiatku). Po minucie ogrzał sie w słońcu i poleciał.

[ Dodano: 2006-09-03, 13:25 ]
Może jutro też zaświeci słońce...

Odpowiedz do tematu