lepidoptera
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2006-09-01, 21:05 Czy to już koniec???gdzie się podziały te latające cudeńka?
czy ktoś mi może powiedzieć gdzie się podziewają motylki???od paru dni nei widziałam ani jednego i powoli zaczynam się martwić,że teraz już może zaczyna się pora na przepoczwarzanie itp więc czy to już koniec z cudownymi obiektami latającymi??powoli zaczynam się obawiac,że chłodne dni dają znać o sobie i motylkom też jesień nie sprzyja.a właściwie jak to jest?w zimę dorosłe osobniki jakoś zimują?czy zwykle nie dożywają już zimy?proszę o odpowiedź.z góry dziękuję.
Jest chłodno (zresztą zdecydowanie za chłodno jak na tę porę roku), więc motyle niezbyt chętnie przejawiają aktywność, to przecież zwierzęta ciepłolubne. Jeżeli się ociepli, na pewno jeszcze się pokażą - o tej porze lata całkiem sporo gatunków, np. rusałki, jeszcze trochę modraszków, "jesienne" gatunki sówek i miernikowców (choć oczywiście nie ma już aż tak wielu gatunków jak czerwcu czy lipcu).
Co do zimowania - motyle robią to w najróżniejszych stadiach. Niektóre jako imago (np. cytrynek, pawik), wiele przeczekuje zimę w stadium poczwarki czy gąsienicy (u tych gatunków imagines nie dożywają zimy). Są też motyle migrujące - np. admirał czy osetnik.
lepidoptera
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i nocne
Wysłany: 2006-09-01, 23:47
Faktycznie!przecież oglądałam program o migracjach motyli i na śmierć zapomniałam ale dzięki za oświecenie i liczę na to,że ujrzę jeszcze parę motylków w tym miesiącu pzdr!
Nie jest tak źle. Wczoraj był piękny słoneczny dzień więc sporo ich zobaczyłem a nawet zrobiłem zdjecia. Są jeszcze rusłaki: pawiki, admirały, ceiki, pokrzywniki, pokłonnik kamila, osadnik egeria i oczywiście bielinki. Pokrzywnik znalazł sie nawet w kotłowni - było mu ciepło. rano wypusciłem go (ten na kwiatku). Po minucie ogrzał sie w słońcu i poleciał.
[ Dodano: 2006-09-03, 13:25 ]
Może jutro też zaświeci słońce...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum