jakich wymiarów potrzebuje rozpinadło do jedwabnika chińskiego?? a może ktoś doświadczony stworzy post, w którym będą podane rozmiary rozpiętości skrzydeł i proporcjonalne do nich rozpinadło?
może ktoś doświadczony stworzy post, w którym będą podane rozmiary rozpiętości skrzydeł i proporcjonalne do nich rozpinadło?
Tak będzie trudno, bo tutaj liczy się nie tylko rozpiętość skrzydeł, ale też szerokość tułowia i odwłoka. I do takiego np. pawika będzie potrzebne rozpinadło szersze ogólnie, ale z węższym rowkiem niż do mniejszego pod względem rozpiętości, ale o sporo szerszym ciele fruczaka. Ogólnie rzecz biorąc rozpinadło musi mieć rowek, w którym ciało preparowanego motyla mieści się swobodnie, ale jednocześnie bez nadmiernego luzi z obu stron. Natomiast od końca podciągnietego już do pozycji wyjściowej skrzydła do brzegu rozpinadła powinno być minimum 1,5 cm zapasu, bo wtedy się najwygodniej preparuje (to nie są ofkors dane podręcznikowe, tylko wynikające z mojego prywatnego doświadczenia ).
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-16, 16:17
Rozmiar rozpinadła zależy od wielkości motyli, jakie Ci się wylęgną (Twoich zdolności hodowlanych). Najmniejsze motyle, jakie spotkałem z tego gatunku miały rozpiętość skrzydeł 10 cm. W mojej ubiegłorocznej hodowli motyle (samiczki) osiągały jednak około 16 cm rozp., przy grubości odwłoka 2 cm. (to ważne, jak pisała wyżej Catocala). Takich rozpinadeł nie robi się seryjnie, ja dałem je zrobić prywatnie, z odpowiednim zapasem - mam takie o szerokości 30 cm (rowek minimum 2,5 cm).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum