Wysłany: 2010-07-04, 10:24 Proszę o pomoc w oznaczeniu
Witam!
Oto efekt porannego niedzielnego spaceru.
Znalezione na pograniczu lasu i łąki na dość sporym "poletku" pokrzyw.
Jasnozielona gąsienica mieszkała w tulejce z liścia pokrzywy.
Podejrzałem jeszcze 2 następne takie tulejki i tam były już poczwarki.
W zasięgu wzroku było kilkanaście takich "domków" - i tu moje zapytanie czy dużo gatunków robi takie zwitki z liści (chodzi mi w tym przypadku tylko o pokrzywę) ?
Przyznam, że co do Thyatira batis to miałem właśnie taki typ, tylko czas mi trochę nie pasował patrząc na lepidoptera.pl.
Co do tulejek z pokrzyw i Pleuroptya ruralis ... to podglądać każdą, czy przyjąć, że raczej innego gatunku się nie znajdzie? (tulejki są bardzo do siebie zbliżone wyglądem)
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-07-04, 18:06
Cytat:
czas mi trochę nie pasował
Czas pojawu, zaprezentowany na stronie lepidoptera.pl pokazuje sytuację, gdy gatunek ma tylko jedno pokolenie. Jednak w Polsce na sporym obszarze występują dwa pokolenia - pierwsze w maju i drugie w sierpniu. Zapewne tak jest w Twojej okolicy, a ze znalezionej gąsienicy wylęgnie sie motyl drugiego pokolenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum