Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Nie jestem pewna, czy dobrze trafilam (bylo o przyszpilaniu)
Autor Wiadomość
PaniMagda

Zainteresowanie grupą: motyle nocne
Wysłany: 2010-07-18, 20:31   Nie jestem pewna, czy dobrze trafilam (bylo o przyszpilaniu)

Anyway:
Przyleciala do nas przepiekna cma (ta na zalaczonym obrazku). Chcialabym, zeby u nas zostala, a najlepiej zlozyla jajeczka, czy cos, zebysmy w przyszlym roku tez mieli takie cmy - poki co juz dwa dni siedzi na belce. Czy jestem w stanie ja jakos zachecic, zeby jej u nas bylo dobrze? Jak wy mi nie powiecie, to juz sie nie dowiem, trudno jest znalezc jakies informacje.

cma2.jpg
Plik ściągnięto 2318 raz(y) 24.27 KB

Wojtek Guzik 

Zainteresowanie grupą: zawisaki
Wysłany: 2010-07-18, 22:19   

Ćma to zmrocznik gładysz Deilephila elpenor. Żyje stosunkowo krótko, dlatego nie ma sensu jej trzymać. Pokarm pobiera zawisając do kwiatów jak koliber, dlatego ciężko będzie ją karmić. Do światła (a prawdopodobnie to ją do Was zwabiło) przylatują głównie samce, więc na jajka szanse są niewielkie. W razie czego, gąsienice żywią się wierzbówką, przytulią lub winoroślą.

PaniMagda

Wysłany: 2010-07-18, 23:44   

Wojtek Guzik napisał/a:
Ćma to zmrocznik gładysz Deilephila elpenor. Żyje stosunkowo krótko, dlatego nie ma sensu jej trzymać. Pokarm pobiera zawisając do kwiatów jak koliber, dlatego ciężko będzie ją karmić. Do światła (a prawdopodobnie to ją do Was zwabiło) przylatują głównie samce, więc na jajka szanse są niewielkie. W razie czego, gąsienice żywią się wierzbówką, przytulią lub winoroślą.

Dzieki.
Szkoda...
Nie zamierzalam jej trzymac, dla mnie ograniczanie wolnosci cmy jest nie bardzo ok, chcialam po prostu miec takie cmy na stale, ale bede sie cieszyc tym, co jest :)

Wojtek Guzik 

Zainteresowanie grupą: zawisaki
Wysłany: 2010-07-19, 23:20   

Jeżeli będziesz często świeciła lampę, albo posadzisz wiciokrzew przy domu to są bardzo duże szanse, że takie ćmy będą cię odwiedzać częściej. Zmrocznik gładysz odwiedza moje światło od dwóch tygodni :smile:

PaniMagda

Wysłany: 2010-07-20, 07:59   

Niestety wczoraj moj zmrocznik wpadl w pajeczyne, tak wiec juz sie nim nacieszylam...
Aczkolwiek wiciokrzew posadze, a swiatlo swieci sie co wieczor, wiec moze w roku nastepnym cos przyleci, dzięks :)

Odpowiedz do tematu