Wysłany: 2010-07-18, 20:31 Nie jestem pewna, czy dobrze trafilam (bylo o przyszpilaniu)
Anyway:
Przyleciala do nas przepiekna cma (ta na zalaczonym obrazku). Chcialabym, zeby u nas zostala, a najlepiej zlozyla jajeczka, czy cos, zebysmy w przyszlym roku tez mieli takie cmy - poki co juz dwa dni siedzi na belce. Czy jestem w stanie ja jakos zachecic, zeby jej u nas bylo dobrze? Jak wy mi nie powiecie, to juz sie nie dowiem, trudno jest znalezc jakies informacje.
Ćma to zmrocznik gładysz Deilephila elpenor. Żyje stosunkowo krótko, dlatego nie ma sensu jej trzymać. Pokarm pobiera zawisając do kwiatów jak koliber, dlatego ciężko będzie ją karmić. Do światła (a prawdopodobnie to ją do Was zwabiło) przylatują głównie samce, więc na jajka szanse są niewielkie. W razie czego, gąsienice żywią się wierzbówką, przytulią lub winoroślą.
Ćma to zmrocznik gładysz Deilephila elpenor. Żyje stosunkowo krótko, dlatego nie ma sensu jej trzymać. Pokarm pobiera zawisając do kwiatów jak koliber, dlatego ciężko będzie ją karmić. Do światła (a prawdopodobnie to ją do Was zwabiło) przylatują głównie samce, więc na jajka szanse są niewielkie. W razie czego, gąsienice żywią się wierzbówką, przytulią lub winoroślą.
Dzieki.
Szkoda...
Nie zamierzalam jej trzymac, dla mnie ograniczanie wolnosci cmy jest nie bardzo ok, chcialam po prostu miec takie cmy na stale, ale bede sie cieszyc tym, co jest
Jeżeli będziesz często świeciła lampę, albo posadzisz wiciokrzew przy domu to są bardzo duże szanse, że takie ćmy będą cię odwiedzać częściej. Zmrocznik gładysz odwiedza moje światło od dwóch tygodni
Niestety wczoraj moj zmrocznik wpadl w pajeczyne, tak wiec juz sie nim nacieszylam...
Aczkolwiek wiciokrzew posadze, a swiatlo swieci sie co wieczor, wiec moze w roku nastepnym cos przyleci, dzięks
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum