Michał Szewczyk
Zainteresowanie grupą: Generalnie Motyle dzienne
Wysłany: 2010-07-17, 20:47 Foto do oznaczenia, proszę o pomoc
Witam, jestem nowy na tym forum i chciałbym ludzi obeznanych w temacie motyli poprosić o pomoc w oznaczeniu okazów na zdjęciach. Proszę o podanie łacińskiej nazwy gdyż tylko taka jest mi przydatna. Z góry dziękuję za pomoc
Gdyby ktoś chciał mnie przygarnąć pod swoje skrzydła to chętnie bym co jakiś czas podrzucał paczuszkę zdjęć do oznaczenia, w zamian za pomoc chętnie przekaże informacje dotyczące miejsca obserwacji (jeśli się to komuś może przydać to proszę pisać)
Pozdrawiam
Michał
[ Dodano: 2010-07-17, 20:50 ]
ostatnie kilka, dzięki
Michale, to bardzo ładne, artystycznie, zdjęcia. Dużo tu pokazałeś zdjęć motyli pospolitych ( co nie znaczy, że nie pięknych ), również w pozach, które uniemożliwiają ich identyfikację.
Wiem, że nie tego oczekiwałeś, ale może zainteresuje Cię ta strona http://www.lepidoptera.pl...untry=PL&days=7 .
Jeżeli nie, to na pewno ktoś Ci w oznaczeniach pomoże
Pozdrawiam
Ala
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-07-17, 22:25
Bardzo mądra rada. Teraz mamy lato. Codziennie można sobie sfotografować wiele gatunków motyli. Jeśli nie umiesz Michale oznaczyć rusałki pawika (Inachis io) - foto1, czy pazia królowej (Papilio machaon) - foto8, to znaczy, że nic nie umiesz oznaczyć, i będziesz nas zarzucał dziesiątkami zdjęć do oznaczenia. Spróbuj najpierw sam - my możemy ewentualnie skorygować te oznaczenia.
_________________ Antek
Michał Szewczyk
Wysłany: 2010-07-17, 23:22
Dziękuję za pomoc i dobrą radę, szczególnie za podanie tej strony. Jestem przekonany ;p że z pomocą atlasu potrafię oznaczyć prostsze gatunki , bynajmniej nie miałem na celu zaśmiecać forum.
Będę zaglądał na tą stronę http://www.lepidoptera.pl, jak dla mnie bomba, szczególnie że potrzebuję odszukać parę trochę specyficznych gatunków a tam widzę wiele wskazówek kiedy i gdzie szukać.
Dzięki
[ Dodano: 2010-07-17, 23:23 ]
i dziękuję za dobre słowo o zdjęciach, latam po łąkach i staram się zagłębić w temat.
Staraj się robić zdjęcie spodu i wierzchu skrzydeł motyla. Co do zdjęcia nr 10- jest to Melitaea athalia, jednak bardzo trudno dostrzec szczegóły umożliwiające identyfikację...
Michał Szewczyk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum