Witam,z tydzien temu odlowilem Papilio Machaona na lace i karmilem go wodą z cukrem,wydaje mi sie iz jest to samica,od 2 dni odwłok motyla sie powieksza.Co to za zjawisko?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-07-18, 12:09
Napisz nam jeszcze Maksym, po co prowadzisz tą hodowlę? Zwykle entomolodzy prowadzą hodowlę żywych motyli, by je rozmnożyć. Twoje pytanie sugeruje że nie znasz biologii motyli. Czy masz pewność, że ta samiczka jest zapłodniona? Jeśli tak, to powinna wkrótce znieść jajeczka - ale musiałbyś jej dostarczyć roślinę pokarmową gąsienic (motyle dzienne nie chcą składać jaj byle gdzie). Jeśli nie, to motyla lepiej wypuścić - jest jeszcze szansa, że znajdzie sobie partnera.
Mam hodowle ze sie tak wyraze hobbystyczna,zlapalem kilka samcow i kilka samic tego gatunku,lecz nie wiem czy samiczka jest zaplodniona ma bardzo duzy i obwisly odwlok,dostarczyc jej np dzikiej marchwi czy kopru i poczekac czy zlozy jajka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum