Nie jestem wybitnym znawcą, nie jestem nawet nie-wybitnym znawcą motyli...ale nurtuje mnie problem. Który z Polskich motyli dziennych jest największy: niepylak apollo, czy pokłonnik osinowiec??? Proszę o odpowiedź
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-08-06, 16:12
To jest pytanie z rodzaju: co jest ważniejsze - Wielkanoc, czy Boże Narodzenie .
Literatura podaje, że oba gatunki mają identyczną maksymalną rozpiętość skrzydeł - 80 mm (samiczki). Poza tym, rozpiętość skrzydeł zależy w pewnym stopniu od techniki preparacji - bardziej precyzyjne było by porównanie długości przedniej krawędzi skrzydła. Pojęcie wielkości może też byś subiektywne, czasem motyl o nieco mniejszej rozpiętości, ale większej powierzchni skrzydeł wydaje się większy.
Reasumując - nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na takie pytanie. Można orientacyjnie przyjąć, że te gatunki są jednakowo wielkie. Co innego, gdy mamy dwa konkretne okazy, można je wtedy zmierzyć i ocenić, który jest większy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum