Dziś znalazłam w ogródku na liściach nasturcji sporą gromadkę gąsienic bielinka kapustnika. Jakieś 30, 35 sztuk. Zamierzam je hodować, z początku umieściłam całe stadko w dużym słoiku (jakieś 2,5l) wraz z liśćmi nasturcji. Cztery młodsze okazy zamieszkały w mniejszym słoiczku, ale nie o nich. Otóż zdaję sobie sprawę, że taka ilość gąsienic to trochę za dużo na jeden słoik, i nie wiem, czy powinnam część umieścić w innym słoiku, czy też mogą zostać razem ?
No i połowa dorosłych gąsienic robi już chyba kokony na ścianach słoika, ale tylko pokrywają powierzchnię pod sobą i potem idą gdzieś indziej, co mnie dziwi. Nie wiem, czy je tak zostawić czy co
Aha, i tak ogólnie : czy ten gatunek bielinków dobrze się sprawdza w hodowli ? \
Chyba najlepiej jeśli ktoś mi opisze dokładnie hodowlę tego motyla, bo nigdy nie miałam do czynienia z bielinkami (głównie zajmowały mnie niedźwiedziówki).
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-08-06, 14:44
Taka ilość gąsienic wymaga co najmniej 50 litrowego akwarium, a nie 2,5 l słoika. I druga sprawa - gąsienice kapustnika nie robią żadnych kokonów, to nie są pawice. Natomiast owszem, powlekają podłoże jedwabną nitką, przymocowują się do tego podłoża, po czym się przepoczwarczają. To, że nie chcą się przepoczwarczać być może jest spowodowane przegęszczeniem - wzajemnie sobie przeszkadzają.
I rada na przyszłość - z biologią gatunku należy się zapoznać zanim rozpoczniemy jego hodowlę. Szczęśliwie, kapustnik to żaden cenny gatunek, i możesz się na nim uczyć hodowli.
Zainteresowanie grupą: Sphingidae i dzienne
Wysłany: 2010-08-06, 14:50
Dzięki za pomoc, w słoiku oczywiście były tymczasowo, póki nie dowiem się czegoś o kapustnikach. I zdaję sobie sprawę, że powinnam jeszcze się trochę poduczyć o hodowli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum