Formik
Zainteresowanie grupą: Wszystkie
Wysłany: 2010-08-17, 12:52
Dzięki, gąsienica właśnie skleiła boki liścia w trąbkę i przędzie w nim sobie kokon.
Gdzie mogę uzyskać informacje co do ewentualnego zimowania poczwarki?
PS: Właśnie dowiedziałem się o przepoczwarzaniu w glebie. Jeśli gąsienica uprzędła nieco nici naokoło siebie, to czy mam ją z tego liścia wyjąć (dużo tych nici nie ma) i włożyć do ziemi, czy zostawić tak jak jest?
Jeżeli przestała żerować i zamierza się przepoczwarzyć nasyp do słoika ziemi, aby mogła się zakopać. Wcześniej wyciągnij ją delikatnie z oprzędu. Później najlepiej całą hodowlarkę wystaw na balkon i cierpliwie czekaj do lipca przyszłego roku
Formik
Wysłany: 2010-08-17, 13:38
Już chyba nieaktualne, bo gąsienica jest sztywna...
Czy tu naprawdę nie ma jakichś opisów hodowli takich gąsienic? Nigdzie nie znalazłem ani słowa o przepoczwarzaniu w ziemi...
Jeśli gąsienica zaczęła przygotowywać się do przepoczwarczenia, to daj jej spokój. Moze poleżec taka "sztywna" nawet przez parę dni, jednak nieruszana powinna się normalnie przobrazić.
Cytat:
Czy tu naprawdę nie ma jakichś opisów hodowli takich gąsienic? Nigdzie nie znalazłem ani słowa o przepoczwarzaniu w ziemi...
Wiesz, to jest forum, nie podręcznik hodowcy. A żeby dowiedzic się o tym, że dana gąsienica potrzebuje ziemi do przepoczwarczenia, wystarczy poczytać opisy gatunków na jakichś stronach motylarskich (lepidoptera.pl np.).
Formik
Wysłany: 2010-08-17, 15:49
Catocala napisał/a:
Jeśli gąsienica zaczęła przygotowywać się do przepoczwarczenia, to daj jej spokój. Moze poleżec taka "sztywna" nawet przez parę dni, jednak nieruszana powinna się normalnie przobrazić.
Czy to normalne, że ma ściemniałe przyssawki i skórę za głową?
Jest też dosyć "powyginana", wygląda to nieciekawie.
Co do uwag odnośnie hodowli - myślę, że warto chociażby wzmiankę o takich zachowaniach umieścić, bo w żadnym artykule (a są przecież na stronie głównej artykuły o hodowli) nie ma o tym mowy.
Może jest coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć? Czy gąsienica musi być w suchym, czy wilgotnym piasku, czy ma być zakryta, czy leżeć we wgłębieniu?
Posuwki, nie przyssawki
Daj jej jeszcze trochę czasu - jeżeli po kilku dniach nie przepoczwarczy się, jej oskórek pomarszczy się i pozapada, wtedy będzie znaczyło, że padła. Jeśli jednak uzyskasz poczwarkę, będziesz musiał ją przezimować, a o tym było już na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum