Witam wszystkich. To mój pierwszy post ale na pewno nie ostatni. Motyle lubiłem "od zawsze" - wszystkie bez wyjątku. Obecnie bardzo interesują mnie zawisaki.
Na mojej sośnie-kosodrzewinie bonsai znalazłem taką, pięknie wyrośniętą gąsienicę (9x1 cm):
Żerowała na niej ok. 2 dni (odchody) zanim ją dostrzegłem. Oczywiście wiem, że to gąsienica zawisaka borowca. Ale pytanie mam takie: ile czasu jest potrzebne takiej gąsienicy by przeobrazić się w poczwarkę i następnie w motyla.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-08-25, 20:03, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-08-25, 20:26
Z opisu można wywnioskować, że to dorosła gąsienica. Ale z pytaniem, długo jeszcze będzie żerować, trzeba by iść do wróżki. Może to być dzień, a może dwa tygodnie. Zdjęcie nie zrobiono na roślinie pokarmowej, ale na jakimś kamieniu - jeśli gąsienica sama zeszła z rośliny, to znaczy że szuka miejsca na przepoczwarczenie, i to wkrótce nastąpi. Poczwarka tego gatunku zimuje, więc motyl wylęgnie się w przyszłym roku w maju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum